OTVOREN JE 14. FESTIVAL TOLERANCIJE NA BUNDEKU: / Uz projekcije filmova, nastupiti će brojni bendovi, DJ-i i nevladine udruge

Image
Izvor: Marko Prpic/PIXSELL

Na zagrebačkom Bundeku otvoren je 14. Festival tolerancije s projekcijom filma Ridleyja Scotta

28.6.2020.
23:13
Marko Prpic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Festival tolerancije, kulturno-edukativni program koji potiče na promišljanje i stvaranje tolerantnijega društva, počeo je danas navečer na zagrebačkom jezeru Bundek romantičnom komedijom "Dobra godina" Ridleyja Scotta.

"Dobra godina" govori o bankaru koji ponovo otkriva životnu radost s Russellom Croweom u glavnoj ulozi, film koji je je producirao donedavni predsjednik festivala Branko Lustig (1932-2019), kojemu je četrnaesto izdanje festivala i posvećeno.

Image
UMRO JE BRANKO LUSTIG: /

Preživio je dva nacistička logora, ostvario impozantnu svjetsku karijeru i osvojio dva Oscara

Image
UMRO JE BRANKO LUSTIG: /

Preživio je dva nacistička logora, ostvario impozantnu svjetsku karijeru i osvojio dva Oscara

Izrastao iz Festivala židovskog filma

Festival tolerancije izrastao je iz Festivala židovskoga filma. Pokretač festivala, dvostruki oskarovac Lustig, prikazivanjem filmova i osobnim prenošenjem iskustava iz nacističkih koncentracijskih logora težio je podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na Holokaust, rečeno je.

Trnovit je put organizatora kako bi sedam dana mogli kroz filmove govoriti o ljudskim pravima i strahotama zla poput nacizma, rasizma, izbjeglištva i otuđenju prava žena, te kako bi se mogli nadati boljem sutra, rečeno je tijekom otvaranja festivala.

Festivalu su, uz ine, nazočili izaslanik Predsjednika RH Velibor Mačkić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, neki saborski zastupnici i članovi diplomatskog zbora.

Veliki izazovi pred organizatorima

Bandić je, otvarajući festival, kazao kako je tužan što Lustiga više nema, ali i sretan jer je nastavljeno njegovo djelo. Slično je kazala i osnivačica Festivala tolerancije i izvršna direktorica Nataša Popović, dodavši da su Lustigova smrt, potres i pandemija stavili pred organizatore festivala velike izazove.

Do 4. srpnja će biti predstavljeno još 11 filmova, koji su izabrani među njih 60 . Filmovi su dokumentarnog i igranog formata, društveno su aktualni i progovaraju o važnim temama, od prava žena, iskustva izbjeglica do obiteljskih odnosa.

Svi ovi filmovi i dalje održavaju zacrtani put koji je kroz trinaest festivalskih godina utemeljio Branko Lustig, rekla je Nataša Popović i dodala da će također nastupiti brojni bendovi, DJ-i i nevladine udruge, te da se održati bogat edukativni program.

"Filmovi su to jakoga autorskog rukopisa, kontroverzni, često sirovi i nemilosrdni, no najvažnije - krajnje originalni i snažni", kazao je voditelj filmskih programa Festivala tolerancije Hrvoje Pukšec i dodao da ove godine prikazuju i filmove koji se okreću arthouseu, hibridnom i žanrovskom izričaju.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču