OTKRIVENA VENERINA TAJNA / Kip boginje ljepote zapravo predstavlja prostitutku?

Kip Venere iz Milosa, najpoznatija skulptura iz doba helenizma, obavijena je tajnom od trenutka kada je pronadena prije vise od 200 godina na grckom otoku Milosu.

13.5.2015.
12:18
VOYO logo

Americki dizajner Cosmo Wenman mozda je napokon otkrio sto je najpoznatija helenisticka skulptura, kip Venere iz Milosa, drzala u rukama prije ostecivanja, pise Daily Mail.

Pretpostavljalo se da je bezruka skulptura boginje ljepote nekada drzala zrcalo, koplje ili jabuku, no sada je testirana teorija americke spisateljice Elizabeth Wayland Barber koja je jos 1994. u svojoj knjizi 'Zenski poslovi: Prvih 20,000 godina' napisala da je Venera ili Afrodita prela konac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wenman je napravio 3D repliku kipa Venere, koja govori u prilog tezi da je jedna od najpoznatijih skulptura na svijetu bila prikazana kako obavlja omiljenu razbibrigu starogrckih prostitutki.

Barber je tvrdila da je Venera izlozena u pariskom muzeju Louvre u lijevoj ruci drzala pamucni konac, a desnom ga upredala namatala na vreteno, sto je uobicajena poza 100. godine p.n.e, kada je, kako se veruje, statua i nastala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova teorija povezana je sa starogrckim vazama, na kojima su prikazane prostitutke koje upredaju konac dok cekaju musterije.

Wenman pretpostavlja da je pribor za predenje bio od drveta, obojen zlatnom bojom, sto objasnjava i zasto ni uz druge klasicne kipove nikad nije pronaden nikakav pribor - ili je ukraden, ili je tokom vremena jednostavno nestao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo