"Osmo svetsko čudo" će se graditi u pustinji (FOTO)

Najveći i najskuplji spomenik koji je čovečanstvo ikad videlo

27.11.2012.
15:28
VOYO logo

74-godišnji umetnik Kristo koji je poznat po brojnim instalacijama i "umotavanju" Rajhstaga planira da napravi najveći i najskuplji spomenik na svetu.

Krisito želi da od 410.000 različito obojenih naftnih buradi napravi praktično osmo svetsko čudo, odnosno piramidu sa odsečenim vrhom nasuprot koje će sva njagova dela, ali i piramide u Gizi izgledati malo. Ovaj projekat je nazvan "Mastaba" i on će Krista koštati oko 260 miliona evra, a građevina će biti visoka 150 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da će novac biti obezbeđen od privatnih donacija, prodaje njegovih dela koji koštaju čija cena dostiže i do 10 miliona evra i od "raznih investitora". Lokalne vlasti su podržale ovaj projekat jer Abu dabi planira da postane svetsko središte umetnosti i kulture.

Ovaj spomenik bi trebalo da bude napravljen u pustinji na mestu udaljenom 160 kilometara od Abu dabija, a vladari emirata već su odobrili komad pustinje za izgradnju projekta pored oaze Liva, u blizini granice s Omanom. Kristo je najavio i da će istočni vertikalni zid ovog spomenika biti pun zlatnog odsjaja u zoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, umetnik ovim projektom nastavlja da ispunjava obećanje dato svojoj životnoj i umetničkoj saputnici Žan-Klod, koja je preminula 2009. godine, da će nastaviti da stvara.

- Ne bavimo se značenjima i objašnjenjima, pravimo samo dela radosti i lepote - podsetio je na njene reči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo