OPAli fotku, OPAli video

U HDLU-u se u subotu, 24.

23.3.2012.
12:31
VOYO logo

"Smatram da se smanjenjem satnice likovnog odgoja djecu zakinulo za najbitniji segment njihova razvoja.To je mogućnost da u većoj mjeri kreiraju i maštaju. Kreacija je dio osobnog i neponovljivog, a kod svakog djeteta tj. pojedinca drugačiji. Očito je različitost izraza i razmišljanja u ovakvom starom sistemu, u kojem još nažalost živimo, nebitna. Međutim – dijete (jednog dana odrasli pojedinac!), mora u školskom sustavu naučiti – kako učiti i rješavati probleme. Kreativni predmeti poput likovnog, tehničkog i druge aktivnosti u radu s rukama (ručni rad, obrt), po meni su najbitnija protuteža masi teorije koju danas djeca moraju apsorbirati", izjavila je Jadranka Ivaniš Yaya povodom otvaranja izložbe OPALI fotku, OPAli video.

U natječaju za najbolju fotografiju ili video snimljen mobilnim uređajem OPAli fotku, OPAli video sudjelovalo je osamdesetak učenika iz osnovnih i srednjih škola s oko poslanih 270 fotografija i 11 video snimki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručni žiri kojeg su činili Mare Milin (fotografkinja), Ivana Rupić (prof.likovne kulture) i Jelena Bračun (OPA), nagradio je 5 radova te pohvalio još nekolicinu.

Autori će zaprimiti i simbolične nagrade, mini video kameru, vikend u Istri i knjige o fotografiji. Izložba će ostati otvorena do 30. ožujka, a održava se u organizaciji Udruge za promicanje vizualne kulture OPA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz projekt OPAli fotku – OPAli video udruga OPA kroz radionice i nagradni natječaj za djecu osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta nastoji ukazati na nužnost drugačijeg pristupa obrazovanju mladih i zanemarenost vizualnog obrazovanja mladih u Hrvatskoj.

U sklopu projekta OPAli održano je nekoliko radionica za učenike osnovnih i srednjih škola koje su vodili fotografi, dizajneri i umjetnici poput Mare Milin, Ane Hušman i dizajnerskog dvojca Bachrach Krištofić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u tijeku radionica u kojoj učenici zagrebačke XV. Gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn zajednički osmišljavaju i oblikuju interaktivni vodič Zagreba, na način kako ga oni vide.

Projekt OPAli bavi se upotrebom suvremenih tehnologija u svakodnevnoj komunikaciji. Tehnologija je postala sastavnim dijelom života svih dobnih skupina, promijenivši naše svakodnevne navike te uvodeći u njih znatnu količinu vizualne komunikacije. Mobilni uređaji, tableti i prijenosna računala omogućuju brzu razmjenu informacija pri čemu je naglasak na audio i vizualnim sadržajima. Cilj projekta OPAli je podučiti mladež aktivnom i kreativnom korištenju tehnologije spram njezine pasivne upotrebe isključivo na razini razmjene informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo