Održiva arhitektura za vas

The leading edge - Zero net now međunarodni je natječaj za studente koji se ove godine održava 15.

17.1.2010.
22:20
VOYO logo

Ideja je da se putem natječaja osmisle inovativna rješenja koja će, korištenjem novih materijala i struktura, stvoriti produkte bazirane na održivoj arhitekturi. Takva arhitektura trebala bi stvarati upravo onoliko obnovljive energije koliko je potrebno za održavanje samog objekta ili, u najboljem slučaju, i više od toga.

Potencijalni participanti natječaja podijeljeni su u dvije skupine: u jednoj su studenti prve i druge godine te u drugoj studenti od treće do pete godine. Ovi potonji, stariji natjecatelji, za zadatak imaju osmisliti Zero-Net Energy Training centre, objekt površine skoro 2800 m2, koji će udomiti učionice, predavaonice, uredske prostore, laboratorije, administraciju i sl., a namijenjen je radu i obuci novih zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban naglasak pri projektiranju treba biti na postizanju zero net energetskog statusa, brojnim dizajnerskim strategijama projektiranja i osmišljavanja dnevnog osvjetljenja, pasivne ventilacije, integriranih solarnih panela, grijaćih pumpi i sl.

Mlađi natjecatelji, studenti 1.i 2. godine, trebaju osmisliti studentski dom od osam cjelina, površine cca 400 m2. Svaka soba u domu treba imati pripadajuće sanitarije, dok će prostori dnevnog boravka i kuhinje biti zajednički. Kao i u drugom zadatku, poseban naglasak pri projektiranju je na energetski efikasnim rješenjima - pasivno solarno grijanje te ventilacijsko hlađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad na natječaju moguć je pojedinačno ili u timovima od više članova, ali je obavezno sudjelovanje mentora - fakultetskog profesora.

Registracija zainteresiranih može se obaviti do 26. ožujka, a krajnji rok za predaju radova je 11. lipnja, prenosi Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo