NOVI BANDIĆEVI PROJEKTI: / Nova Opera, gradska knjižnica, vinogradi na Gornjem gradu...

Image
27.6.2016.
17:49
VOYO logo

Planiraju i uređenje vinograda na području Gornjeg grada, rekonstrukciju Kavane Korzo, 'osvježenje' muzeja i drugo.

Nova Opera i Gradska knjižnica

Izgradnju Opere u blizini Nacionalne i sveučilišne knjižnice na konferenciji za novinare najavio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Zagrebu, kaže, nedostaje namjenska polivalentna dvorana s gledalištem do 1200 mjesta, između HNK i 'Lisinskog'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BILO KUDA, TUĐMAN SVUDA: Zagrebački HDZ-ovci žele novi spomenik Tuđmanu pokraj Bandićevih fontana

Arhitektonski natječaji već u listopadu

Ocijenio je i kako centralna Gradska knjižnicu radi u neprimjerenim uvjetima, pa treba napaviti novu u okviru središnje 'kulturne osi' Zagreba - u Paromlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je nadu da će arhitektonski natječaji i za Gradsku knjižnicu i za Operu biti objavljeni tijekom listopada.

Vezano uz muzejsku ponudu Grada, Lovrić je naglasio da pojedini prostori imaju zastarjele postave ili imaju neadekvatne uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U planu i Muzej klavira

Stoga je na Gornjem gradu, kao prvi projekt najavio rekonstrukciju i obnovu stalnog postava Prirodoslovnog muzeja. U neposrednoj blizini, u planu je rekonstruirati i urediti stalni postav u Palači Gvozdanović, a kuću na adresi Trg sv. Marka 9 pripremaju za Muzej klavira.

Planira se renovirati i Muzej za umjetnost i obrt te Etnografski muzej koji je nedavno dobio prostor u Kačićevoj ulici pa će, po novom, raditi na dvije lokacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrić je najavio i renoviranje i proširenje stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla. "Ono što nam je bitno u tom muzeju je imati značajniji stalni postav koji je vezan uz Nikolu Teslu i želimo da na toj lokaciji bude nukleus budućeg muzeja znanosti koji svi moderni gradovi nastoje imati", naglasio je.

JE L’ MIIKI ZNA OVO?! Ove slovenske fontane će višestruko nadmašiti Bandićeve, ali ne zbog veličine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu i Muzej tolerancije

Budući Muzej tolerancije trebao bi biti smješten u prostor bivše zagrebačke uljare u Branimirovoj ulici, a u tijeku su, kazao je Lovrić, aktivnosti otkupa te zgrade.

Planirana je i rekonstrukcija Kavane Korzo. "Metropole kojima mi želimo stajati uz bok, kao što su Beč, Budimpešta, Berlin, Prag i Pariz dale su sve od sebe da upravo takve stare kavane imaju i za svoje građane, ali i za brojne turiste", istaknula je predsjednica Odbora za kulturu Milana Vuković Runjić. Osobno se, kaže, raduje što je Kavana u državnom vlasništvu, pa ne bi trebalo biti ozbiljnih problema i prepreka tome da se ona renovira te se nada da će se to uspjeti napraviti u slijedeće dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu Memorijalnog centra reketiranja Zagreba u Petrićevoj ulici trebao bi biti otvoren muzej Domovinskog rata. "Zagreb je dao veliki obol koji nije dovoljno prezentiran - od formiranja prvih dragovoljaca i zaštitne garde do dolazaka izbjeglica u grad, njihova smještanja i prilagođavanja infrastrukture. Sve to bi trebalo biti prezentirano u tom muzeju", najavila je kustosica Muzeja Grada Zagreba Vesna Leiner.

Godišnja prezentacija kreativnosti

Kazališna glumica Marija Sekelez osmislila je program "Djeca djeci!" u sklopu kojeg bi djeca iz osnovnih škola svako proljeće, u travnju imala prezentaciju kreativnosti, a vršnjaci bi ih ocjenjivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među planovima su i vinogradi na području Gornjeg grada - na padinama od Kule Lotrščak prema Mesničkoj. Ideja je i da se u prostoru prema Mesničkoj ulici napravi 'diplomatski vinograd' u kojem bi svoje brajde posadile susjedne vinske zemlje tako da bi njihovi diplomati za Vincekovo obrezivali vinograd.

BANDIĆ RUŠI POZNATU ZAGREBAČKU FONTANU: Izgradit će potpuno istu, no u modernijem stilu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo