Nirnberška sudnica postaje muzej

Sudnica u Nürnbergu u kojoj je po završetku Drugog svjetskog rata organizirano suđenje nacističkim vođama sljedeći će mjesec biti pretvorena u muzej i postati potpuno otvorena posjetiteljima.

19.10.2010.
11:56
VOYO logo

Zgrada općinskog suda u Nürnbergu i njezina sudnica broj 600 odabrani su kao mjesto suđenja preživjelim nacističkim vođama iz simboličnih razloga, jer je Nürnberg bio domaćin velikih nacističkih skupova 30-ih godina prošlog stoljeća.

Postojeća gradska vlast na posljednjem katu suda upravo završava "interpretacijski centar" u kojem će posjetitelji moći vidjeti i saznati sve pojedinosti o tome kako je u Nürnbergu pokrenuto međunarodno kazneno pravosuđe. Sudnica 600 bit će sastavni dio toga centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej će 21. studenoga službeno otvoriti Benjamin Ferencz, jedan od živućih tužitelja s nirnberškog suđenja. Uz njega će biti njemački i ruski ministri vanjskih poslova, Guido Westerwelle i Sergej Lavrov.

Sudnica 600 je nakon završetka nirnberškog procesa služila kao američka vojna sudnica, a 1949. godine vraćena je njemačkom pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije otvorenja muzeja sudnicu je na godinu posjećivalo oko 20 tisuća znatiželjnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo