Rodnokrajski zapisi Nikole Grozdanovskog

U okviru Dana makedonske kulture u Zagrebu, 28.

1.7.2010.
14:51
VOYO logo

Što ste odabrali za ovu izložbu?

Manifestacija Dani makedonske kulture u Zagrebu održava se svake godine a ja sam imao čast da u vrijeme tih dana otvorim samostalnu izložbu u Pučkom otvorenom učilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je realizirana u suradnji Makedonskog kulturnog društva Ohridski biser iz Zagreba i Pučkog otvorenog učilišta.

Odlučio sam izložiti oko pedeset radova, većinom su to akvareli i nešto ulja. Dakle, riječ je o rodnokrajskim zapisima ili nostalgiji za tradicijom. Želja mi je bila da jednostavno otmem i tako sačuvam na papiru makedonsku narodnu arhitekturu s folklornim elementima, ali jednako tako i gradsku arhitekturu Bitole, Ohrida...Mnogi od tih objekata jako su ruinirani, nestaju pred našim očima....vrijeme ih ruši. Ja sam ih želio oteti zaboravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto baš akvarel, poznat kao iznimna brza tehnika?

Naravno, akvarel je jako zahtjevna tehnika međutim ako se radi disciplinirano, ako se naime ima volja da se radi akvarelom onda se on može savladati. Ja se bavim akvarelom od prvoga dana, mislim na svoju slikarsku aktivnost, tamo od 1951.godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme moga studije medicine u Makedoniji je djelovalo nekoliko izvrsnih akvarelista, koji su me na svoj način zanimali, kao i francuski impresionisti. I od tih dana akvarel je moja prva ljubav.

Što je novo u atelijeru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje me jako zanimaju makedonske teme, krajobrazi, arhitektura, gradovi. Međutim intenzivno se pripremam za oslikavanje budućeg sakralnog objekta Makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu, na Knežiji.

Želja mi je da buduću crkvu ukrasim sa motivima svih naših makedonskih manastira. Makedonija obiluje sakralnim objektima. Evo još jednog podatka, na području Ohrida nalazi se 365 crkava, za svaki dan po jedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo