NIJE BILA PRIJEVARA: / Evo zašto biste trebali provjeravati i neželjenu poštu na emailu

Image
Foto: Thinkstock, Devonyu

Ova je žena pravi primjer zašto bi trebali provjeravati svu elektroničku poštu koju dobijete, pa čak i ozloglašene 'Čestitamo, dobili ste...' poruke, piše Unilaid.

4.3.2016.
8:00
Thinkstock, Devonyu
VOYO logo

Svi ih dobivamo, mailove u kojima piše da smo osvojili velike nagrade. A jeste li ikada stvarno i nešto dobili? Ne? Pa, ova žena je. I sada je bogatija za milijun kuna.

'OĆEŠ TRENIRKU? Lažnim oglasima na internetu u mjesec dana 'digli' 54.000 kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Lažnim oglasima na internetu u mjesec dana 'digli' 54.000 kuna

Image

Lažnim oglasima na internetu u mjesec dana 'digli' 54.000 kuna

Australska spisateljica Helen Garner provjeravala je neželjenu poštu na svom računalu kada je naišla na email koji je najavljivao 'dobre vijesti', i tražio njen broj telefona. Poput većine ljudi u sličnoj situaciji, Garner je pretpostavila kako se radi o prevari. Ali istina je bila potpuno drugačija.

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Email je došao sa Sveučilišta Yale, a odnosio se na prestižnu Windham-Campbell književnu nagradu, i to u vrijednosti od 150.000 dolara (1.040.000 kuna). A svoju je pogrešku shvatila tek nakon što je kontaktirala svog urednika i Yale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislila sam 'Koji je ovo vrag?'. Pomislila sam, netko me sigurno zeza."

Ali nije bilo tako. I razumljivo, Garner je bila oduševljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spisateljica je priznata za svoj rad u publicistici, s posebnim osvrtom na njenu knjigu iz 2014. godine The house of grief (Kuća žalosti), koja prati suđenje čovjeku koji je optužen da je namjerno utopio svoja tri sina. Zvuči dosta mračno.

I Garner nije jedina autorica koja je gotovo bacila svoju nagradu u smeće. Windham-Campbell ne prima prijave, a ocjenjivanja se vrše da autori čak nisu svjesni niti da su nominirani. Većina pisaca je šokirano kada saznaju da su dobili nagradu, a mnogi prvo pomisle kako se radi o prijevari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo