Nema toga tko je ne bi poželio imati u vlasništvu

Ljetne rezidencije ili vikendice oduvijek su smatrane statusnim simbolima nečijeg imovinskog stanja, a u posljednje vrijeme na njih se gleda kao i na svojevrsne portrete vlasnika.

31.1.2011.
17:28
VOYO logo

Španjolski arhitekt Carlos Ferrater često naglašava kako su kuće koje projektira svojevrsni portreti (lifestylea) klijenata za koje ih radi.

Jedna od njegovih posljednjih obiteljskih kuća (House of a photographer II) ljetna je rezidencija za jednog fotografa, a nalazi se dvjestotinjak kilometara od Barcelone, na idiličnoj lokaciji Coste de Azahar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modernistički ljetnikovci projekti su posebnog karaktera, a pri radu na ovoj kući Ferrater se referirao na projekte svojih prethodnika, ljetnih kuća koje su radili istaknuti španjolski arhitekati Jose Luis Serta te Jose Antonio Coderch.

Ova ljetna rezidencija nalazi se na izuzetno izduženoj parceli širokoj tek 18 metara, a dugoj čak 250 metara, smještenoj tik uz plažu. Osim kuće, koja je pozicionirana na sam rub zemljišta, parcelom dominira i 50-ak palmi posađenih duž čitavog imanja u pravilnom rasteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama kuća podijeljena je na niz volumena što je, kako objašnjava arhitekt, rezultat uvjeta iz okolnog pejzaža, konstrukcije same kuće te raspodjele svjetla inspirirane jednom Picassovom slikom koja je naslikana u blizini. Praznina u centru objekta, koju tvore okolni elementi, pretvorena je u najvažniji prostor kuće, piše Pogledaj.to.

Prethodni članci:

arti-201101110604006 arti-201012010572006 arti-201012070370006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo