Naš veliki umjetnik Tom Gotovac završio u ubožnici

Tomislav Gotovac, hrvatski filmski redatelj, performer, multimedijalni i konceptualni umjetnik, završio je u bolesničkoj sobi.

17.5.2010.
18:14
VOYO logo

Tomislav Gotovac je prije nekoliko dana, zbog ozljeda koje je zadobio prilikom pada u vlastitoj kupaonici, smješten u Specijalnu bolnicu za produženo liječenje u Dugoj Resi piše Nacional. U kupaonici je proveo tri dana dok se za njega nisu zabrinuli njegovi prijatelji i pozvali policiju, koja je uz pomoć vatrogasaca provalila u njegov stan.

Budući da Gotovac živi sam, od primanja koje mjesečno iznose oko 1500 kuna i nije se sposoban fizički brinuti o sebi, ustanova u kojoj se trenutno nalazi stupila je u kontakt sa socijalnom službom iz Zagreba koja bi trebala naći rješenje za smještaj ovog poznatog hrvatskog umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovac je priseban, ali nepokretan

Nažalost, Gotovčevo zdravstveno stanje nije dobro, trenutno je nepokretan, ali priseban. Dr. Bachir Hoteit iz Specijalne bolnice za produženo liječenje u Dugoj Resi, objasnio je za Nacional.hr u kakvom je stanju Gotovac i kakvi su mu izgledi za oporavak.

"Kod Gotovca je najveći problem suorganski sindrom, što znači da je on zbog psihičkih promjena koje su nastupile postao nepokretan. Najveći problem je njegova psihička uznemirenost, s tim da on nije agresivan tip, nego je više miran i povučen. Gotovac zbog svoje dijagnoze ne bi trebao biti ovdje, njemu je potreban adekvatan smještaj, gdje bi netko skrbio o njemu. Mi ćemo ga zadržati ovdje dok mu se ne nađe prikladan smještaj jer se on sam o sebi ne može brinuti", rekao je Hoteit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovca je bivša supruga pokušala smjestiti u dom za stare i nemoćne, no inicijativa nije uspjela jer očito nije bilo dovoljno volje ni razumijevanja za rješavanje sudbine umjetnika, koji je svojim radikalnim i beskompromisnim umjetničkim i životnim stavom često izazivao kulturni i politički establišment, piše Nacional.hr.

'Ovo je druželjubiv ambijent za umiranje'

A na novinarkino pitanje kako se osjeća, Gotovac je dao sebi svojstven odgovor: "Pa čujte, proljeće je, a ovo je vrlo druželjubiv ambijent u kojem ljudi umiru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam u kupaonici, gol, osjetio sam slabost i u tom trenutku izgubio sam svijest. Kad sam došao k sebi, ležao sam u kadi i nisam se mogao pomaknuti. Mislim da sam tako ležao tri dana. Nisam vikao niti paničario, znao sam da će me moji 'frendovi' spasiti", opisao je Gotovac nezgodu zbog koje je završio u bolnici.

Inače, Gotovac je 2005. godine promijenio ime u Antonio Lauer. Rođen je u Somboru 1937. godine, a u Zagrebu živi od 1941. Nakon završene gimnazije više od deset godina radio je kao službenik Narodne banke i bolnice Dr. Mladen Stojnović, a u 29. godini života upisao je Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu gdje je završio režiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo