Nakon 20 godina Vatrotehna ponovo u gradu

Točno 20 godina od VHS snimke napravljene 10. listopada 1990. godine, ZKM na svojim daskama predstavlja rekonstrukciju Vatrotehne 2.0.

6.10.2010.
14:27
VOYO logo

Na presici održanoj u Zagrebačkom kazalištu mladih redatelj Borut Šeparović, dramaturg Goran Ferčec te izvođači iz originalne i današnje postave predstavili su obnovljenu predstavu Vatrotehna 2.0 skupine Montažstroj.

Sam dramaturg Goran Ferčec izjavio je kako je još uvijek sve otvoreno, a kako će to izgledati 10. listopada, još ni on točno ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je premijerna rekonstrukcija Vatrotehne 2.0 trebala biti izvedena u Badelu, kao što je to bio slučaj i s originalnom predstavom, ekipa na čelu s Borutom Šeparovićem morala je odustati od toga zbog kritičnog i ruševnog stanja destilerije. Naime, grad kao odnedavni vlasnik destilerije tražio je od samog redatelja da potpiše kako je on odgovoran za živote posjetitelja koji će se naći na premijeri, pa se od prvotne ideje odustalo.

Nakon vožnje vatrogasnim kamionom užim središtem grada, hodočašća na Oltar domovine i obilaska ruševnog Badela, Vatrotehna 2.0 napokon dolazi na pozornicu Istra Zagrebačkog kazališta mladih, i to u samo tri ekskluzivne izvedbe – 10., 11. i 18. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrotehna 2.0. obnova je originalne predstave skupine Montažstroj izvedene prije točno dva desetljeća, u listopadu 1990. godine, u prostoru stare destilerije Badel.

Godine 2010. Montažstroj i redatelj Borut Šeparović donose umjetničku inventarizaciju društvenih promjena u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zadržavanje motiva iz Eshilove drame Okovani Prometej o mehanizmima sile i vlasti, Vatrotehna 2.0 bez nostalgije govori o svemu onom što je propalo i čega više nema, te problematizira izostanak prometejske volje za promjenom i činjenicu da među nama više nema heroja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog, predstava nudi i razloge zašto je zadržan naziv iščezlog socijalističkog poduzeća – nekadašnjeg glavnog sponzora predstave.

Izvođači višestruko nagrađivane i hvaljene predstave Generacija 91-95 istražuju sve posljedice pretvorbe djece real-socijalizma u djecu real-kapitalizma. Vatrotehna 2.0 trenutak je scenske realnosti. Budite spremni na njega!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je nastao u koprodukciji sa ZKM-om, Operacijom: Grad i Tjednom izvedbenih umjetnosti Perforacije, a podržan je od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Karte se mogu nabaviti u prodaji na blagajni ZKM-a Izvedbe: 10., 11. i 18. listopada 2010. od 20 sati Redatelj: Borut Šeparović Dramaturg: Goran Ferčec Izvođači: Matija Čigir, Filip Jurković, Svebor Kamenski Bačun, Aldin Kasumović, Andrej Kopčok, Nikola Nedić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201009270442006 arti-201009210041006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo