Nacisti su snimali 3D filmove još davne 1936.

Možda su James Cameron i njegova grupa istomišljenika obilježili filmsku 3D tehnologiju u 21. stoljeću, no izgleda da su ih u tome preduhitrili nacisti još davne 1936. godine.

17.2.2011.
12:57
VOYO logo

Australski filmaš Philippe Mora tvrdi da će njegovo otkriće revolucionizirati filmsku industriju. O čemu je točno riječ? Mora je, istražujući materijal za svoj novi dokumentarac How the Third Reich was Recorded (Kako je sniman Treći Rajh), naišao na dva filma u 3D formatu u trajanju od 30 minuta. Ubrzo je shvatio da su snimljeni još davne 1936. godine i to u svrhu nacističke propagande Trećeg Reicha.

Prvi od njih nosi naziv Tako stvarno da to možeš dotaknuti i prikazuje snimke napravljene za vrijeme jednog neobaveznog roštilja, dok se za drugi, pod nazivom Šest djevojaka na vikendu, vjeruje da prikazuje zvijezde tadašnjeg njemačkog Universum Filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kvaliteta filma je fantastična. Nacisti su bili opsjednuti sa snimanjem svega na što su naišli, i svaka je scena strogo kontrolirana - na isti su način upravljali i kontrolirali svoj narod i zemlju'', rekao je Philippe.

Iako je jedan američki film iz MGM studija pod nazivom Audioscopics osvojio 1936. godine Oscara za najbolji kratki film, varijante snimljene 3D tehnologijom ušle su u široku upotrebu Hollywooda tek 1953. godine s filmom André de Toth dom Wax.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo