Rastopljeni dan na otoku Pagu

21.7.2010.
11:28
VOYO logo

Ljetnom prodajnom izložbom sa 25 umjetničkih fotografija, eminentni hrvatski fotograf Željko Jelenski predstavlja se serijom fotografija krajobraza i kamenih struktura otoka Paga, koje su fotografirane u zimskom periodu na otoku Pagu od 2006 do 2008. godine, pod nazivom Rastopljeni dan/A Melting Day.

cate-201007210096004Trenutno radi na foto-monografiji otoka Paga koja će obuhvaćati krajobraze otoka i strukturalne kamene detalje koji su jedinstveni za taj otok. Fotomonografija Paga pod nazivom Pag – otok soli, vjetra i struktura bit će realizirana 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Jelenski, umjetnički fotograf, rođen je 23.11.1961. u Zagrebu, Hrvatska. Ovaj eminentni hrvatski fotograf stvara već dvadeset tri godine i pripada naraštaju koji je rastao s buntovnim duhom zagrebačkog Novog vala.

Vrhunski je stilist i do danas je održao 33 samostalne izložbe, a prvu je realizirao 1988. godine u Ljubljani u galeriji Feniks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Galeriji Nova u Zagrebu, 1993. godine, realizirao je jedinstvenu izložbu u Hrvatskoj i svijetu pod nazivom Howling Horns, gdje je prikazao spoj fotografije i grafike u svojim djelima i uveo novi pojam pod nazivom foto-grafika.

Od samih početaka bavljenja fotografijom Jelenski se specijalizirao za portretnu koncertnu fotografiju, a do danas u njegovom portfoliju možemo naći mnoge svjetske glazbenike poput Franka Zappe, Santane, Davida Bowieja, Tine Turner, Keitha Richardsa, Lou Reeda…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije desetak godina Jelenski se počinje sve više zanimati za fotografiranje krajobraza i specifičnih detalja prirode, gdje na svojim fotografijama daje vlastiti pogled na prirodne ljepote Hrvatske. Jelenski je fotograf koji na svojim fotografijama prirode redovito stvara metafizičke studije, jedan je od rijetkih kojemu je kamera oruđe spoznaje, a ne tek puki registrator prirodnih ljepota od kojih zastaje dah.

Od 2005. godine radi kao stalni fotograf poslovnog tjednika Lider. Od 2004. do 2008. godine fotografirao je i surađivao s nekoliko kolega fotografa na četiri fotomonografije (idejni voditelj projekta Dražen Lapić): A u Lubenicama Lubenice, Lonjsko polje – Voda u oblacima, Pažani su možda/vjerojatno/sigurno Marsovci i Ćićarija – Ponosna udovica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2006. izdaje samostalnu fotomonografiju pod nazivom Buđenja/Awakening. Iste godine nagrađen je za najbolju na temu Priroda, - FUJIFILM - Euro Press Proffesional Awards 2006.

Izložba se održava u galeriji Vagabundo (Povljana, otok Pag) do 20. srpnja –do 30. rujna (otvoreno od 8h do 24h).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo