Na gradilištu supermarketa dočekalo ih veliko iznenađenje

Rimsko svetište iz 2.

30.5.2014.
9:25
VOYO logo

Posebno zanimanje arheologa budi njegovo monumentalno pročelje, odnosno portik visok 9,5 metra, širok jedan metar i dugačak 70 metara, jedinstven na području rimske Galije, ukrašen reljefnim prikazima morskih čudovišta, meduza, grifona, ali i skulpturama velikih božanstava antičkoga Panteona: Jupitera, Apolona, Dijane, Vulkana... Skulpture su vrlo dobro sačuvane i na nekima se još vide tragovi boje.

Venera koja čuči

Najbolje je sačuvan kip Venere koja čuči. 'Motiv Afrodite koja čuči poznat je još od grčkoga vremena. Ovo je prvi ovakav primjer pronađen na području Galije', rekla je Veronique Brunet Gaston iz francuskoga Državnog instituta za arheološka istraživanja. Uzak i visok portik bio je izgrađen na nestabilnom, vrlo vlažnom pjeskovitom tlu, s obzirom na to da je smješten na starom meandru rijeke Oise pa je propao vrlo brzo nakon izgradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim impresivnih skulptura, arheolozi su pronašli malo predmeta, uglavnom novčića iz 4. stoljeća i iz galskog razdoblja, što bi moglo značiti da su Rimljani osvojili svetište iz prijašnjega keltskog razdoblja. Arheolozima predstoji dugotrajno istraživanje u kojemu će potražiti odgovore na brojna pitanja, kao i na ono zbog čega se to mjesto ne spominje ni u jednom tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo