MSU / otvara multimedijalnu Gorgonu

Koprodukcijska predstava Okovani Galileo otvara 21.

18.1.2010.
16:44
VOYO logo

Umjetnička voditeljica "Eurokaza" Gordana Vnuk ocijenila je da je ta suradnja logična jer se, rekla je, Eurokaz davno otvorio prema vizualnim umjetnostima i novim medijima, a njegov je program na tragu interdisciplinarnosti, inovacija i istraživanja.

Eurokaz pokušava izaći iz prezentacijskog okvira, te se sve više bavi produkcijom i koprodukcijom, cjelogodišnjim radioničkim aktivnostima i suradnjom s Akademijom dramske umjetnosti, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vnuk je izvijestila da, s obzirom da će se održavati u Gorgoni, ne na nekoliko gradskih lokacija kao dosad, ovogodišnji će Eurokaz trajati mjesec dana, od 1. do 30. lipnja.

Branko Brezovec, redatelj komorne opere "Okovani Galileo" kojom se "Gorgona" otvara i za kazališne projekte, smatra da je aktiviranje tog potpuno novog kazališnog prostora u Hrvatskoj "povijesni trenutak". S 230 mjesta dvorana "Gorgona" je idealna za nas, a ima i vrhunski opremljenu scenu te rotirajuću pozornicu, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praizvedena prošle godine u Firenzi, koprodukcija "Okovani Galileo", koja je nastala na motivima Brechtove drame "Život Galilejev" i Eshilove "Okovani Prometej", bavi se odnosom znanosti i umjetnosti. Uz talijanske glumce, u operi nastupaju članovi zbora Opere riječkog HNK, gdje je već igrala. U Zagrebu će imati tri ravnopravne premijerne izvedbe, od 21. do 23. siječnja.

Eurokazove koprodukcije u "Gorgoni" će igrati mjesečno. Zasad su najavljene "Tracks" autorski projekt Barbare Matijević, "Crkva" redatelja Saše Božića, "Via Nova", antologija radova slovenskog kolektiva Via Negativa te plesno-svjetlosna instalacija "Solo 2" francuskog plesača i koreografa Bricea Lerouxa, koja tematski korespondira s aktualnom izložbom Aleksandra Srneca u MSU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo