Mračna istorija Bečke filharmonije (VIDEO)

Da li su neki njeni članovi bili nacisti?

10.3.2013.
18:05
VOYO logo

U žižu javnosti dospeli su posle nepriznavanja veza sa nacistima pa je Bečka filharmonija zatražila od tri istoričara, predvođena Oliverom Ratkolbom, da urade članke o istoriji orkestra u vreme nacizma.

Očekuje se da će troje istoričara, koji će imati pristup arhivama orkestra, staviti na uvid javnosti rezultate svojih istraživanja, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima istoričara, oko polovina članova orkestra bili su članovi Nacističke partije za vreme rata, a mnogi su se čak učlanili pre nego što je Nemačka anektirala Austriju 1938. godine.

Više od deset muzičara našlo se u koncentracionim logorima jer su bili Jevreji ili zbog svojih političkih ubeđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U saopštenju Bečke filharmonije navodi se da će biti izneseni detalji o počasnom prstenu koji je dat Balduru von Širahu, nacističkom guverneru Beča. Von Širah je nadgledao deportaciju desetina hiljada Jevreja.

Prsten, koji je uručen 1942. godine, izgubio je sam Širah, ali je kasnije rečeno da je dobio drugi kao zamenu 1960-tih godina nakon puštanja iz zatvora Špandau, gde je bio zbog zločina protiv humanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austriji je trebalo nekoliko decenija nakon Drugog svetskog rata da prizna i izrazi žaljenje zbog svoje uloge u Trećem rajhu i u holokaustu.

U utorak je 75. godišnjica pripajanja Austrije nacističkoj Nemačkoj. U istoriji poznat kao anšlus ovaj proces je završen kada su nemačke snage okupirale Austriju 12. marta 1938. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bečka filharmonija zatražila je od tri istoričara, predvođena Oliverom Ratkolbom, da urade članke o istoriji orkestra u vreme nacizma koji će biti objavljeni na njihovom veb sajtu.

Muzičari izbacivani zbog jevrejskog porekla

Očekuje se da će tu biti izneseni detalji o izbacivanju 13 muzičara iz orkestra zbog svog jevrejskog porekla, kao i njihovog stava o nemačkoj aneksiji Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet muzičara ovog orkestra umrlo je u koncentracionim logorima. Neki članovi filharmonije u to vreme su bili identifikovani kao nacisti.

Iz filharmonije navode da nisu obavezni da daju pristup arhivi jer je to privatna organizacija, ali dozvoljavaju pristup nekim istoričarima i naučnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef orkestra Klemens Helberg optužen je da u knjigu "Demokratija kraljeva" iz 1992. godine, koja se smatra zvaničnom istorijom orkestra, nije uvrstio detalje o nacističkim vezama orkestra.

On je izbegao ovaj “incident” tvrdeći da nije imao pristup svim bitnim dokumentima kada je pisao svoje delo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih godina Bečka filharmonija dospela je u žižu interesovanja i postala je meta kritike zbog neodavanja priznanja jevrejskim muzičarima koji su bili deo njene istorije, kao i negiranja kolaboracije sa nacistima.

Bečka filharmonija svetski je poznata po svom Bečkom novogodišnjem koncertu posvećenom Štrausu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, istoričari tvrde da je ovaj veoma gledan i popularan događaj osmišljen 1939. godine kao propagandni instrument nacista.

Pogledajte kako izgeda novogodišnji koncert:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo