'Mesiću, nekompetentni ste za dužnost koju obavljate'

20.5.2011.
17:11
VOYO logo

Pismo Almire Osmanović , objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji, u kojem se oštro suočava s takvom odlukom ministra kulture, prenosimo u cijelosti:

Poštovani ministre,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram priznati da me Vaše pismo obrazloženja nepotvrđivanja gospodina Mucala za intendanta neugodno iznenadilo.

Znam da ste arheolog i da Vam je nova dužnost nametnuta, te da se kao mlad i neiskusan čovjek teško možete snaći u Vama sasvim novom području kao što je kazalište, ali sam upravo zbog Vaše mladosti pomislila (ponadala se) da ćete se okružiti iskusnijim savjetnicima, te da ćete se i sami maksimalno uključiti u kulturni život na razini cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Vaše pismo obrazloženja nepotvrđivanja g. Mucala pokazuje da Vi, na nesreću po našu kulturu, samo nastavljate djelovanje bivšeg ministra koji se u svojim odlukama najčešće vodio lošom politikom i svojim osobnim simpatijama.

Također, Vaše pismo pokazuje da ste nekompetentna osoba za obnašanje dužnosti na koju ste postavljeni. Sva Vaša obrazloženja su opća mjesta koja nemaju uporišta u istini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, o baletnom programu pišete sljedeće:

„Bez obzira na izražene tendencije u četverogodišnjem programu vidljiv je nedostatak suvremenih domaćih i stranih baletnih naslova“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta rečenica pokazuje da nimalo niste upoznati s mojim ravnateljskim radom u proteklih osam godina u Splitu, te prije toga osam godina u Zagrebu. Kako to da su moji prijedlozi programa prolazili kada se radilo o mojim bivšim intendantima Georgiju Paru i Milanu Štrljiću, a sada je, odjednom, u kontekstu imenovanju Duška Mucala za intendanta, „vidljiv nedostatak suvremenih domaćih i stranih baletnih naslova“?

Da biste se uvjerili u suvremenost stranih baletnih naslova na našem repertoaru, ja Vas pozivam na predstavu koju će Balet splitskog HNK održati na sceni zagrebačkog HNK 29. svibnja. Vidjet ćete predstavu „Dodir“ u koreografiji Ramija Beera, jednog od najznačajnijih svjetskih koreografa modernog plesa kojemu je to treća suradnja sa Splitom u posljednjih osam godina. Ako se upoznate s ostalim brojnim naslovima na repertoaru našeg ansambla shvatit ćete koliko je Vaše obrazloženje nekompetentno i površno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično uopćeno mišljenje dali ste i o programima Drame i Opere HNK Split koje su sastavili dramski prvak Čedo Martinić i nacionalni operni prvak Ivica Čikeš. Teško ćete bilo koga uvjeriti da smo mi kao ekipa nekompetentni, a Vi da to jeste.

Još uvijek nisam čula, kao ni hrvatska javnost, što Vi kao ministar predlažete i koja je Vaša vizija hrvatske kulturne politike, ako je imate? Gdje su Vaši programi za poticanje domaćeg stvaralaštva? Što Vi uopće želite da hrvatska kultura bude? Vaše pismo sastavljeno od birokratskih floskula o tome ništa ne govori nikome, a ponajmanje nama koji uistinu od kulture živimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši je ministar ne potvrdivši g. Mucala za intendanta napravio pomutnju u našem kazalištu, a Vi nastavkom njegove logike stvarate nove probleme i kaos. Ne znam da li ste toga svjesni?

Svi koji ovdje radimo uložili smo maksimalan napor kako bismo prebrodili tešku situaciju i štetu koju je prouzročio Vaš prethodnik. U tome smo i uspjeli. Kvalitetom predstava, brojem izvedenih naslova, raznolikošću programa te popunjenošću gledališta na svakoj predstavi pokazali smo da kao ekipa možemo uspješno raditi na korist grada Splita i hrvatske kulture, a Vi sada svojom odlukom, pod krinkom velikog dušobrižnika iz metropole, u Splitu opet stvarate kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je sve skupa tužno, jer pokazuje da ljudi koji bi morali biti nositelji i kreatori kulturne politike ne znaju što govore, premda možda vrlo dobro znaju što rade.

Prethodni članci:

arti-201105200291006 arti-201104130433006 arti-201103310124006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo