Manneken Pis u hrvatskoj narodnoj nošnji

Jedna od glavnih znamenitosti i simbola Bruxellesa, Manneken Pis - kip dječaka koji mokri - odjeven je u hrvatsku narodnu nošnju iz okolice Vinkovaca.

5.5.2010.
18:17
VOYO logo

Dječju narodnu nošnju, izrađenu od domaćeg tkanog pamuka s hrvatskom trobojnicom oko pojasa i oko šešira, izradile su polaznice tečaja hrvatskog narodnog veza u Centru za hrvatsku tradicijsku kulturu Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu.

Svečanost predaje prve hrvatske narodne nošnje načinjene za Mannekena Pisa održana je u bruxelleskoj gradskoj vijećnici. Kipić u hrvatskoj narodnoj nošnji otkrio je hrvatski veleposlanik u Belgiji Boris Grigić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Običan kipić na vrhu fontane odavno je postao simbolom Bruxellesa, a s vremenom je nastala tradicija da ga se oblači u posebnim prigodama.

Prvi kostim za Mannekena Pisa sašiven je 1698. godine, a do danas ih je prikupio više od 800, od kojih se većina čuva u muzeju na glavnom bruxelleskom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica Centra za hrvatsku tradicijsku kulturu Lucija Franić Novak istaknula je da je potkraj prošle godine posjetila taj muzej i ustanovila da među brojnim kostimima nema nijednog iz Hrvatske.

"Tada nam je sinula ideja da Manneken Pis dobije i hrvatsku nošnju i onda smo krenuli u njezinu realizaciju", rekla je Novak-Franić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nošnju smo nazvali "mali Bećar", a karakteristična je za okolicu Vinkovaca, dodala je Novak-Franić.

Prije dvadesetak godina u blizini Mannekena Pisa postavljena je i njegova ženska varijanta, koja se zove Jeanneke Pis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji nekoliko legendi vezanih uz dječaka koji mokri. Najpoznatija je ona koja kaže da je jedan dječak spasio grad pod opsadom od požara pomokrivši se na gorući fitilj bombe, kojom je neprijatelj namjeravao zapaliti grad, a zahvalni građani su nakon toga u znak zahvalnosti podigli kip.

Hina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo