No, aukcija neće ostati upamćena po dobroj zaradi, nego po rekordnoj cijeni koju je postigla slika engleskog slikara Francisa Bacona "Tri studije Luciana Freuda", koja je prodana za nevjerojatnih 142,4 milijuna dolara!

Tako je ova slika postala najskuplje umjetničko djelo koje je ikada prodano na nekoj aukciji, izvijestile su agencije, te je 'srušila' s trona 'Krik' Edvarda Muncha, sliku koja je u svibnju prošle godine na aukciji u londonskom Sothebyju prodana za 119,9 milijuna dolara.

Nikad prije nije bila ponuđena na aukciji

Inače, Baconova slika je triptih iz 1969. godine, a slika nikada prije nije bila ponuđena na aukciji. Bacon je navodno bio ljut kad je saznao da je jedna slika prodana odvojeno, jer ih je htio zadržati skupa. Sve tri slike je ujedinio rimski kolekcionar Francesco De Simone Niquesa, koji ih je potom prodao jednom anonimnom američkom kolekcionaru, koji ih je sad ponudio na aukciji.

Prije početka aukcije slika je procijenjena na 85 milijuna dolara. Za sliku se nadmetalo četvero kupaca, a najvišu ponudu je dao anonimni ponuđač koji se nadmetao putem telefona. Njegov identitet nije otkriven. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.