Koje su sve neobične poslove radili slavni književnici

Brojni poznati književnici u svijetu često su bili prinuđeni raditi razne poslove kako bi zaradili za život.

29.11.2012.
10:28
VOYO logo

Tako je George Orwell dok je pisao Životinjsku farmu za život zarađivao pišući za Observer, Philip Larkin je radio u biblioteci, a Anthony Burgess je radio kao učitelj, scenarist, kompozitor... John Grisham je u mladosti bio bolničar, a potom je našao posao navodnjavanja travnjaka za dolar po satu, da bi kasnije bio unaprijeđen u vrtlara. Posao vrtlara mu se nije baš sviđao, pa se prekvalificirao u vodoinstalatera.

Pisci su najčešći među prosvjetnim radnicima, te je tako i jedan od najvećih francuskih pjesnika Stéphane Mallarmé radio kao učitelj engleskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ima i onih pisaca čija dnevna zanimanja u najmanju ruku začuđuju. T.S. Eliot je bio bankar, Kafka je radio kao činovnik, a Pablo Neruda je bio diplomat. Stephen King je radio kao domar, Douglas Adams kao istraživač gorila, Ray Carver u pilani, dok je Kurt Vonnegut bio prodavač automobila marke Saab.

Jack London je za vrijeme 'zlatne groznice' bio kopač zlata, prije toga je radio u tvornici konzervi, a za života je još stigao biti mornar i vatrogasac, te peglati odjeću u čistionici. Nije nepoznato da je Haruki Murakami veliki ljubitelj jazza, a s tim su povezana i njegova zanimanja prije nego što je postao slavan. Murakami je u mladosti radio u prodavnici ploča, a potom je u Tokiju otvorio jazz bar Peter Cat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, teško je bilo koje od spomenutih zanimanja usporediti s poslovima osebujnog Williama S. Burroughsa, koji je radio apsolutno sve, iako je dolazio iz bogate obitelji i čitav život dobivao rentu. Tako je Burroughs jedno vrijeme bio istrebljivač štetočina, ali i diler heroina, piše Radiosarajevo.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo