Knjižni blok odgovorne institucije pozvao na red

Udruga Knjižni blok - Inicijativa za knjigu obratila se Agenciji za elektroničke medije, jer smatra da ona mora i može imati značajnu ulogu i djelovati kao korektivni faktor.

5.7.2011.
16:08
VOYO logo

Jeste li ste zadovoljni koliki prostor u programima najvećih koncesionara u hrvatskom televizijskom i radijskom prostoru dobivaju sadržaji iz kulture i obrazovanja, odnosno knjige i kultura čitanja?

Vjerojatno niste, a nisu ni osnivači udruge Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, koji vjeruju da je mnogo ljudi nezadovoljno ovom situacijom koja takva nije od jučer i koja prijeti da bavljenje kulturom, kao i pisanjem i proizvodnjom knjiga, u Hrvatskoj postane besmislena misija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što ne postoji dovoljno dobro osmišljena kulturna politika, medijska praksa je još daleko gora, smatraju u novoosnovanoj udruzi.

Upravo je Agencija za elektroničke medije (AEM), kao i njeno Vijeće kojem predsjeda Zdenko Ljevak, dojučerašnji predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara RH, takvo je tijelo čije su obveze sasvim konkretne, no praksa koju provodi Agencija pokazuje znatne manjkavosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se vidi i iz kratkog pregleda weba Agencije na kojem bi trebale biti javno dostupne sve programske osnove dobitnika medijskih koncesija, ali nisu, zbog čega Agencija direktno krši Zakon o elektroničkim medijima koji propisuje.

No, sve se to dade lako ispraviti i popraviti, ukoliko postoji dobra volja za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se udruga Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, u kontekstu programskih ciljeva udruge, obratila Agenciji smatrajući da 'Agencija za elektroničke medije kao i samo Vijeće za elektroničke medije u sadašnjem trenutku koji je izuzetno nepovoljan za knjigu i nakladništvo mogu i moraju imati značajnu ulogu, djelovati kao korektivni faktor koji će osigurati zakonom propisanu zastupljenosti knjige i nakladništva u elektroničkim medijima, te osim kvantitete osigurati i kvalitetu programa na koju njegovi građani (pretplatnici) imaju pravo, a kvaliteta kojeg, na žalost, umjesto da raste kontinuirano opada'.

'Kako je i u svijetu odavno prepoznata velika uloga elektroničkih medija u očuvanju jezičnog i kulturnog identiteta, posebice u brojčano malih naroda, tako je i na Agenciji za elektroničke medije Republike Hrvatske velika odgovornost da brine o ispunjavanju svih uvjeta koje Zakon o elektroničkim medijima stavlja pred koncesionare televizijskih i radijskih postaja, naročito onih s nacionalnom koncesijom', stoji u pismu udruge koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo