Knjiga Pod zemljom u velikim cipelama Suzane Bosnić osvježenje je na književnoj sceni

Knjiga Pod zemljom u velikim cipelama autorice Suzane Bosnić nudi život kakav jest - često bez happy enda, ogoljen, stvaran, ciničan, bez smisla za kojim tragamo i bez objašnjenja.

4.6.2013.
15:38
VOYO logo

Suzana Bosnić predstavila je svoju prvu zbirku priča Pod zemljom u velikim cipelama. Uz autoricu knjigu će predstaviti urednica knjige Darija Žilić, dobitnica književne nagrade Kiklop 2011. te nagrade Julije Benešić za književnu kritiku 2010. i poznati književnik i književni urednik Miroslav Mićanović, dobitnik nagrada Duhovno hrašće 1998. i Fran Galović 2004. Zbirka je objavljena u izdanju nakladničke kuće Funditus iz Zagreba.

Knjiga Pod zemljom u velikim cipelama nudi život kakav jest - često bez happy enda, ogoljen, stvaran, ciničan, bez smisla za kojim tragamo i bez objašnjenja. Likovi priča uvlače nam se pod kožu i svojom životnošću zrcale nas same, baš kao što i osjećaji koje priče pobuđuju u potpunosti nalikuju na naše trenutke sreće i poniženja. Kako načinom pripovijedanja tako i tematikom, zbirka donosi vrhunski koloplet nostalgičnih, magičnih, mračnih, samoironičnih, erotičnih i nježnih slika koje izviru iz naizgled neutralne opservacije migracije, neimaštine, ljubavi, čežnje, potrage za smislom, obiteljske pripadnosti, smrti ili nemoći starosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O autorici:

Suzana Bosnić rođena je na prvi dan jeseni 1976. godine u Splitu.Odrastala je na Korčuli u mjestu Blato, a 1999. godine odlučuje promijeniti adresu stanovanja te seli u Zagreb. Upisuje studij Informatike. Počinje raditi kao novinarka. U to vrijeme otkriva radionicu kratkih priča u Centru za kreativno pisanje pod vodstvom Miroslava Mićanovića. Kratke priče su se nizale jedna za drugom dok nije nastala čitava zbirka. Nastavlja s radionicama u CeKaPe-u pod vodstvom Tomislava Zajeca te Marinka Koščeca. Neke njene priče objavljene su u književnom časopisu Tema, časopisu za književnost Quorum i zbirci kratkih priča Krom i Pakao, a neke i nagrađene. I dalje živi u Zagrebu te radi kao novinarka na portalu Net.hr.

Osvježenje na književnoj sceni

Knjiga kratke proze Pod zemljom u velikim cipelama autorice Suzane Bosnić osvježenje je na književnoj sceni, jer predstavlja odmak od već pomalo zamorne stvarnosne proze. Naime, riječ je o začudnim pričama u kojima mlada autorica suvereno pripovijeda o ljubavi, obiteljskim tajnama, čudnovatim putovanjima, o životu i smrti. Njezin stil možemo označiti i kao pomalo noirovski, jer povezuje estetiku ružnoće i običnost svagdana, igru riječima, ali i vješto pripovijedanje. Likovi njezinih priča su senzibilni junaci i junakinje u potrazi za smislom života, opsesivni ljubavnici, usamljenici, obiteljski otpadnici, ali i tragični ljudi, čije sudbine su nalik sudbinama ukletih junaka u pričama Edgara Allana Poea. Posebnost su i poante tih priča koje otkrivaju drugačiji smisao, obrću ga i bacaju neko novo svjetlo u tumačenje. Čitatelji kratkih priča uživat će u mračno-mediteranskom ugođaju, ali i u ljubavnim i krimi zapletima, obiteljskim travestijama, u bogatom vokabularu, kojeg čine dijalektalne riječi, psovke, ali i bogata metaforika. Suzana Bosnić rabelaisovski piše o tjelesnosti, ne zazirući niti od njegove grotesknosti. No ono što je najzanimljivije, ovo su priče koje se mogu činiti i arhetipskim, jer mudro govore o Životu, Ljubavi i Smrti", stoji u osvrtu urednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recenzije:

Kratke priče kojima se autorica predstavlja u ovoj knjizi samo na prvi pogled mogu biti promatrane kao nastavak ili odvjetak svojevrsnog novog uzleta vrlo kratke proze, koja u sjećanje bez daljnjega priziva mjestimice hladni asketizam pisaca kvorumaške generacije. Ponešto dublji uvid u prozni prvijenac Suzane Bosnić u njezinim će krajnje koncentriranim rečenicama otkriti, međutim, ponajprije poeziju žudnje za prošlim vremenima, upamćenim događajima i izgubljenim ljubavima. Upravo je ta žal za negdašnjim kroz krhki mehanizam prisjećanja ono što ovim pričama daje neophodno potrebnu autentičnost, te na taj način autoricu predstavlja kao i više nego dobrodošlo osvježenje na domaćoj literarnoj sceni. (Tomislav Zajec)

Radoznalog i razbuđenog čitatelja knjiga kratkih priča Suzane Bosnić Pod zemljom u velikim cipelama vodi po različitim „tekstualnim bojišnicama“ njezinih iskustava i pustolovnih otkrića. Između ljubavi i smrti, kao naizgled udaljenih tematskih (i životnih) čvorišta, u pričama i s pričama traži se ono nešto izgubljeno u svijetu koji se predaje vrtoglavosti i opsesijama, brzini u kojoj promiču i zaboravljaju se velike i male ljubavi, obične i nerazumne smrti… Pisani sigurno o nesigurnom, s različitim namjerama, tekstovi neobičnih prizora, uzbudljivih slika i sintagmi, iznenadnih uvida i pogleda na ono što je okružuje, prati i ne napušta, čitatelja zavode imenima i simbolima (od Sophie Loren, Nikole Tesle do Spinoze), od pričanja do prešućivanja, mudrosti i šutnje… Kratke priče Suzane Bosnić, koje se gotovo redovito promeću u njima srodne, ili manje bliske oblike, traže ono što je njihovim junacima uskraćeno i što im je život oduzeo. Bizarno na trenutak, šokantno i nesigurno, nerijetko se, u ovoj raznorodnoj, fragmentarnoj, lijepoj i neobičnoj knjizi, mijenja za one trenutke padajućih zvijezda, pogleda u beskraj svemira i njegovu neizvjesnost, pretvara u žudnju, nostalgiju kakvu već donosi pjesma starinskog ormara ili neka druga sretnija priča. (Miroslav Mićanović)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo