Kleopatru od 50 tisuća eura 'uhvatili' na granici

28.4.2010.
11:41
VOYO logo

Neprocjenjivo vrijednu zbirku portreta i aktova nasljednicaRoberta Auera ostavila je 1991. godine tadašnjem JAZU. Danas u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU postoji samo Kleopatra, no ona je pukim slučajem "uhvaćena" na slovenskoj granici.

Sudski spor o zbirci traje već 16 godina, ali se ne zna gdje su završile umjetnine. Robert Auer bio je vrhunski slikar secesije, veliki majstor portreta i akta, a 1895. godine pomagao je i samom Bukovcu pri slikanju zastora za zagrebački HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci kažu da Auerov veliki akt na tržištu vrijedi između 45 i 50 tisuća eura, piše Večernji list.

Borivoj Popovčak, upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, objasnio je slučaj. Slike i stan u kući na Rokovu perivoju naslijedila je Matilda Auer, supruga Ive Auera, čiji je otac Robert. Ugovorom o darovanju 1991. godine ostavila je ondašnjem JAZU svoju kuću i 37 umjetničkih slika Ive te 27 Roberta Auera. Matilda je umrla 1994. godine i tada se pojavio Ratko Smokrović, koji tvrdi da je njen nasljednik. Vjeruje se da je Matilda njegov (drugi) ugovor potpisala ne znajući što čini. Stoga se HAZU cijelo vrijeme sudi sa Smokrovićem jer je sve već bilo njihovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi nemamo više ni stana u Rokovu perivoju, a nemamo ni slika. Zadnji je izvještaj iz 1998. kada je moj prethodnik Đuro Vanđura bio u reviziji slika i kuće. Tada su u stanu još bile sve slike, ali nisu više bile na zidovima, već naslonjene uza zid, jedna na drugu. Međutim, sljedeće revizije spominju devastaciju zbirke.

Gdje je nestala vrijedna zbirka? Ima li još uopće nade da su te slike u Hrvatskoj? Nejasno je i što ćemo vidjeti na retrospektivi koju Petra Senjanović, kustosica Klovićevih dvora, priprema za jesen (zajedno s dr. Irenom Kraševac). Tamo će biti veličanstvena “Kleopatra”, ali ne i ostale slike važne za hrvatsku secesiju'', objasnio je Borivoj za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eva Sedak,koja je jedina legitimna nasljednica i unuka Roberta Auera, kaže da je ta priča duga 16 godina, a još nije završena ostavinska rasprava te se nada da će HAZU uspjeti dobiti spor jer se pod sumnjivim okolnostima raspolaže tom imovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo