Klasnični Rim u Klovićevim dvorima

Galerija Klovićevi dvori organizira od 27. 3. do 25. 5. 2014. izložbu pod nazivom Klasični Rim na tlu Hrvatske - Arhitektura , urbanizam i skulptura.

27.3.2014.
17:40
VOYO logo

Rimska vladavina na tlu današnje Hrvatske zasigurno je, pored grčke, ostavila osnovne kulturološke predispozicije za integraciju ovog područja u zapadnoeuropski civilizacijski kulturni krug.

Rimska civilizacija postavila je dugoročno temelje za razvoj osnovnih klasičnih obilježja materijalne kulture, osobito u domeni urbanizma, arhitekture i umjetnosti. I nakon sloma golemog imperija njihova je baština kao inspiracija ostala integrirana u nasljeđu globalne zapadnoeuropske civilizacije, piše Galerija povodom izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Galeriji su, između ostalih, izloženi kip Minerve iz Varaždinskih Toplica, kao kasna obrada Fidijina predloška s atenske akropole prilagođen lokalnom ukusu, svima poznata glava Solinjanke te glava Mitre iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Za ovu posebnu priliku posuđena je glava Livije iz Ashmolean Museuma u Oxfordu, koja će ponovo biti spojena s ostatkom skulpture pronađene u Naroni (u vlasništvu Grada Opuzena).

Koncepciju izložbe napravila je Jasminka Poklečki Stošić, kustosice su Ana Medić i Danijela Marković, a stručni suradnik je Marina Šegvić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo