Kino Mosor otvara arhiv za javnost

25.2.2010.
17:27
VOYO logo

U predvorju kino dvorane izložit će se predmeti pronađeni u tim prostorima, ulaznice, plakati, fotografije, dokumenti, među ostalim i plakete dugogodišnjeg kinooperatera koji je tamo radio, rekla je Lana Lovrenčić iz udruge "Platforma 9,81", nositelja projekta.

Kako bi arhiv postao svojevrsni spomenik tome mjestu s vremenom će se nadopunjavati, a u tome mogu pomoći i građani s vlastitim predmetima vezanima uz kino, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlošci koji podsjećaju na ljude koji su stvarali Kino Mosor i događaje što su ga obilježili pronađeni su u Arhivu Grada Zagreba i Kinematografima Zagreb, foto-albumima obitelji Balen, prvih vlasnika zgrade, te kolekcijama zaposlenika kina, njihovih potomaka i građana.

Originalnim imenom Kino Union, u povijesnom arhivu to se kino spominje 1935., kada je poduzetnik Martin Balen investirao u izgradnju zgrade s najamnim stanovima i kino dvoranom. Kina su tada u Zagrebu bila novost, a ulaganje u njihovu izgradnju bio je rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Drugog svjetskog rata kino je postalo državnom imovinom, mijenja ime, a poduzeće Kinematografi Zagreb koristi ga do 1996.

Zakonom o denacionalizaciji zgrada se postupno vraća prvotnim vlasnicima, među kojima je i Balenova unuka, s kojom su udruge dogovorile da tijekom ove godine mogu koristiti prostor kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih deset godina kino je korišteno za kulturna događanja, predavanja, stručne skupove, a organiziraju se i programi "Penzić plac" koji okuplja umirovljenike te "Disko za klince".

Arhiv je rezultat zajedničkih nastojanja osnovne škole "S.S. Kranjčević" i udruge roditelja te škole, inicijative stanara četvrti, udruge "Pravo na kvart" i Vijeća gradske četvrti Donji grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Platforma 9,81", Institut za istraživanja u arhitekturi, počela je 2003. povremeno naseljavati napuštene gradske prostore, kao što je bilo Kino Mosor, a s ciljem njihova vraćanja u život grada.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo