Kerum Cetinskom ponudio da bude 'šef' splitskog HNK

Splitski gradonačelnik Željko Kerum navodno je u neformalnom razgovoru ponudio Tonyju Cetinskom mjesto intendanta splitskog HNK.

23.2.2010.
10:41
VOYO logo

Milan Štrljić, dosadašnji čelnik splitskog kazališta, navodno nije po volji splitskom gradonačelniku Željku Kerumu, koji je njegovo mjesto ponudio Jakovu Sedlaru i Vedranu Mlikoti. Oni su to, priča se, odbili, pa je Kerum nakon toga razgovarao i s Tonyjem Cetinskim, piše Jutarnji list.

Prvi natječaj za intendanta splitskog HNK već je poništen krajem prošle godine. Izbor se inače provodi tako da Kazališno vijeće predlaže a Gradsko vijeće imenuje intendanta, ali konačnu odluku donosi ministar kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dnevno neslužbeno razgovaram s najmanje pedeset ljudi, a nikad sadržaj tih razgovora nisam prepričavao za novine, pa tako neću ni sada to učiniti. Međutim, mogu potvrditi da mi nitko nije službeno ponudio da postanem intendantom splitskog HNK", kazao je Cetinski, koji bi o takvoj ponudi ozbiljno razmislio ako i kada bi je dobio.

'Takva ponuda bila bi mi velika čast'

"Ne znam bih li to mogao prihvatiti zbog svojih drugih prioritetnih poslovnih obveza, no priznajem da bi mi takva ponuda bila velika čast. Svjestan sam da pojedini ljudi podcjenjuju glazbenike i smatraju da je njima mjesto samo na pozornicama. Ti pojedinci misle da pjevači nisu u stanju osmisliti odličan kazališni repertoar, a meni bi, uvjetno govoreći, bio izazov dokazati im da su u krivu", kazao je Tony. Priznao je da ne prati programe splitskog HNK, ali zato jako dobro zna što se zbiva u zagrebačkom HNK kojem je našao slabe točke u repertoaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi kazalište trebalo raditi na jedan novi način, jer bi tako privuklo više mlađe publike u svoje prostore. Bitno je u kazališta dovesti djecu i tinejdžere i ponuditi im program koji oni mogu razumjeti i s vremenom ga zavoljeti. Klinci i danas sa školama dolaze u kazališta, ali im se nude djela koji ona ne razumiju, koja su im uglavnom dosadna", smatra naš pjevač.

"Dakle, trebalo bi 'omekšati' repertoar kako bi ti isti klinci, kojima je sad odlazak u kazališta obaveza, onamo išli s veseljem i jednog dana postali ljubitelji opere. Na tom tragu, uostalom, radim i svoj novi album cross-overa klasične glazbe i nadam se da će se zahvaljujući tim obradama povećati broj zaljubljenika u klasiku", kazao je Tony.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Fantastično. A da Nives Celzijus predložimo za predsjednicu Društva književnika?'

Splitski kulturnjaci nisu pretjerano oduševljeni Kerumovom idejom. Bivša intedantica Mani Gotovac izjavila je za Jutarnji kako ne želi komentirati neslužbene informacije, ali da je "u posljednjih 20 godina mjesto i pozicija intendanta u Hrvatskoj srozana do neprepoznatljivosti".

"Možda bi jednako fantastično bilo da Nives Celzijus predložimo za predsjednicu Društva hrvatskih književnika. Imenovanje Tonija Cetinskog za intendanta HNK je estradizacija kulturnog prostora, jer nisam siguran da je on sposoban voditi to kazalište", izjavio je glumac splitskog HNK Elvis Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002060098006 arti-201002190102006

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo