Kako je Chuck Norris postao jedan i jedinstven?

'Imam vijest za vas. Nisam Superman', napisao je slavni teksaški rendžer Chuck Norris u svojoj kolumni u ultradesničarskom magazinu Worldmag Daily.

8.4.2011.
13:32
VOYO logo

I kao da to nije dovoljno duhovito, isti je magazin objavio i vic o ljekovitosti Chuckovih suza: Njegove suze mogu izliječiti rak. Nažalost, Chuck Norris nikad ne plače...

Internetom upravo kruži nova pošiljka viceva o supermenskom rendžeru čiji se lik stopio s glumcem u toj mjeri da se vicevi pričaju o glumcu kao da je lik! Upravo je fantastična snaga anonimne mašte koja ih stvara te ide u prilog novije povijesti male književne forme kakva je vic!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine Chuck Norris od guvernera Teksasa dobio titulu počasnog teksaškog rendžera! I to ne samo zato što, kako kaže vic, igra puzzle tako da kupi kilu krušnih mrvica i onda od njih iznova složi kruh! Njegova se filmska karijera koja je trajala od 1969. do 2005. pretvorila u karikaturu, parodiju i vic možda i zato što Chuck Norris i sam vjeruje u odlike tog lika! Piše o tome knjige, budi Ameriku...

I Solar i Škreb pozabavili se tim fenomenom

Za razliku od Brucea Leeja koji mu je bio protivnik u jednoj akciji, Chuck Norris postao je sinonim rješenja za sve probleme – najveća svjetska sprdačina bezazlenog tipa! S njim je ismijana filmska shema "jedan protiv svih", a obogaćena mala književna forma: vic. Karakter i sposobnosti stripovskog junaka u vicevima o Chucku Norrisu pridodana su stvarnom čovjeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tu se, zapravo, smijete mehanizmima vica koje su sjajno opisali slavni naši književni teoretičari poput Milivoja Solara i Zdenka Škreba, odnosno njihovi preteče poput Andréa Jollesa ili Sigmunda Freuda, čija se studija "Vic i njegov odnos prema podsvijesti" iz 1904. smatra početkom znanstvene književnoteorijske analize vica. Freud je tada neočekivano ponudio svijetu i hrpicu doista duhovitih viceva!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neočekivani obrati, izvrtanje prirodnog reda stvari, razbijanje navikom ustaljenih asocijativnih sklopova, začudnost i još mnogi drugi elementi koje navode teoretičari, čine tu malu formu stoljećima žilavom!

Kako je teksaški rendžer postao globalni "štof" za viceve?

Jasno je da su internetski portali i mailovi današnje rasadište viceva o Chucku Norrisu, koji se šire brzinom kojom su se nekad širili vicevi o plavušama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo jedina zemlja koja se svojim lokalnim forama priključila svijetu viceva. Tako imate slučaj koji govori da ni Chuck Norris ne može ugurati Jacquesa Houdeka u Sloveniju. A drugi da je samo Tony Cetinski prej**** Chucka Norrisa. Jer umire 100 puta dnevno.

Kako to da je lik teksaškog rendžera postao globalnim "štofom" za viceve? Možda baš zato što je u TV-seriji kronično neduhovit!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svojim moralnim stavom i pun kontraproduktivnog nacionalnog ponosa, vrlo je dosadna osoba. To, dakako, nije slučaj u vicevima o plavušama, ali im je "okrutnost" prema akterima ista. Plavuša koja gura tenisicu u kolač jer na njoj piše "Fila" jednako je žrtva poruge kao i Chuck Norris koji je, kaže vic, zapravo umro prije deset godina, ali mu smrt nije imala hrabrosti to reći!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prividna nestvarnost i neozbiljnost viceva može biti izraz najdublje ozbiljnosti zbiljskog života", tvrdi teoretičar Solar.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo