Jones, Temple i Radulescu stižu na motovunsko brdo

Terry Jones, Julien Temple i Razvan Radulescu, predvodnici brojnih filmaša pohodit će, između ostalih, motovunsko brdo filmova od 26. do 30. srpnja!

19.7.2010.
15:52
VOYO logo

Motovun Film Festival po dvanaesti put održava se od 26. do 30. srpnja u srcu Istre, u Motovunu! U pet festivalskih dana prikazat će se čak 94 filma iz 34 zemlje i sa šest kontinenata. 27 filmova nalazi se u glavnom programu, 17 ih je u utrci za glavnu festivalsku nagradu, Propeler Motovuna.

Osim rekordnog broja filmova, ove godine u Motovun stiže i niz cijenjenih filmaša iz svijeta i regije. Na festival stiže već najavljeni Pythonovac Terry Jones, svestrani velški umjetnik, redatelj filmova „Brianov život“, „Smisao života“ i „Monty Python i Sveti gral“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njega na Motovun Film Festival ove godine stiže i jedan od najznačajnijih britanskih rock dokumentarista - riječ je o Julienu Templeu, koji je legenda postao svojim ranim radovima prateći Sex Pistolse, The Clash, kao i ostale predvodnike britanske punk rock scene 70-ih godina.

arti-201007160414006 U programu njemu u čast prikazuju se tri filma: „Prljavština i bijes“ drugi je film o Sex Pistolsima koji je snimio 2000. i to u suradnji s živućim članovima benda ponudivši priču iz drugačije perspektive, kombinirajući novije snimke i intervjue sa starim materijalima. „Oil City povjerljivo“ (2007.) je film kojim je Temple završio svoju trilogiju o britanskoj glazbi 70-ih godina, a govori o danas nepravedno zaboravljenim i potcijenjenim predvodnicima pub rock pokreta prve polovice 70-ih, bendu Dr. Feelgood. Konačno, „Rekvijem za Detroit“ posljednji je njegov film, kojim ujedno zatvaramo ovogodišnji festival. To je film koji progovara o propadanju i industrijskom kolapsu četvrtog najvećeg grada SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Motovunu će ove godine, uz slovensku kinematografiju, biti osjetan i duh rumunjskog novog vala. Na festival stiže Razvan Radulescu, slavno ime rumunjske kinematografije – smatraju ga predvodnikom, ideologom i ključnim scenaristom rumunjskog vala.

arti-201006250227006 Surađivao je na scenarijima za niz rumunjskih filmova - „Smrt gospodina Lazarescua“, “Stuff and Dough”, “Papir će biti plav”, “Boogie”, „4 mjeseca, 3 tjedna, 2 dana“. U glavnom programu MFF-a prikazujemo njegov redateljski prvijenac koji je realizirao zajedno s njemačkom kuratoricom Melissom de Raaf, film „Prije svega, Felicia“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Utorak nakon Božića“ još je jedan naslov iz glavnog programa u kojem je redatelj Radu Muntean po treći put surađivao s Radulescuom. Konačno, posljednji film koji prikazujemo Radulescuu u čast je „Roba i lova“, njegov scenaristički debi – film iz 2001. režirao je Cristi Puiu. Neki se kritičari slažu da je upravo taj film označio početak rumunjskog novog vala.

Pored ova tri slavna filmaša, na festivalu će nam se slijedećeg tjedna pridružiti još niz uvaženih gostiju. Zemlja partner šalje niz renomiranih imena slovenske kinematografije: Karpo Godina, legendarni je slovenski redatelj i filmski snimatelj, kojemu u čast prikazujemo mini retrospektivu, a na Motovunu dolazi u funkciji predsjednika glavnog žirija. Damjan Kozole najplodniji je slovenski redatelj čiji film „Slovenka“ prikazujemo u glavnom programu, a „Rezervne dijelove“ u retrospektivi novog slovenskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jan Cvitkovič čuveni je slovenski scenarist, redatelj, glumac i arheolog, a dva njegova filma prikazujemo u programu Made in Slovenia. Radko Polič slovenski je kazališni i filmski glumac, član je žirija nagrade Bauer i glumac u filmu „Zujanje u glavi“ kojeg prikazujemo u programu Made in Slovenia.

Danijel Hočevar, producent slovenske produkcijske kuće Emotion film, apsolutni rekorder po broju filmova koje prikazujemo na MFF-u 2010. Konačno, Nina Ivanišin, nova je zvijezda slovenske kinematografije, a domaća kino-publika upoznala ju je ove godine u filmu Rajka Grlića „Neka ostane među nama“. U Motovunu ćemo je, osim na ulicama, vidjeti u glavnoj ulozi filma „Slovenka“ te u festivalskom spotu „Motovun pleše“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz glavnog programa pak stiže redateljski par Tizza Covi i Rainer Frimmel, koji u svojem prvom igranom filmu, „La Pivellina“, kombiniraju fikciju i dokumentarizam, a prate svijet prognanika u današnjoj Italiji, život onih koji žive na marginama društva.

arti-201006180459006 Mira Fornayova, slovačka je redateljica, autorica filma „Male lisice“ koji progovara o problemima imigranata u suvremenom europskom gradu. Kultni redatelj filmova “Grlom u jagode” i “Virdžina” Srđan Karanović, u svom novom filmu „Besa“ prezentira priču o zabranjenoj ljubavi na Kosovu u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Motovun stiže i nekoliko autora koji na festivalu predstavljaju svoje prvijence: Saša Hajduković predstavlja prvi banjalučki film, svoj diplomski rad „32. decembar“, a Aleksandar Janković film „Flešbek“. Danilo Šerbedžija, koji je MFF upoznao prije deset godina, radeći kao festivalski volonter, stiže s prvim cjelovečernjim filmom „Sedamdeset i dva dana“.

Srđan Spasojević predstavlja pak jedan od najiščekivanijih naslova sezone, kontroverzni i zastrašujući „Srpski film“. Nenad Dukić, filmski kritičar i producent iz Beograda osmislio je i producirao omnibus „Neke druge priče“, film koje potpisuju redateljice iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije s lajtmotivom materinstva i trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz navedene, festival će posjetiti i članovi žirija nagrade Bauer: bosanskohercegovački scenarist i redatelj Namik Kabil, makedonski redatelj Darko Mitrevski i kultni srpski redatelj Srđan Dragojević.

Motovun će pohoditi i dobitnik ovogodišnje nagrade 50 godina, pripadnik zlatne kaskaderske generacije, čuveni kaskader Ivo Štritof, slovački redatelj Dušan Trančik, zagrebačka glumica Nataša Dorčić, finalisti nagrade Bauer Antonio Nuić, Zvonimir Jurić i Aleksa Gajić, Krešimir Mikić i Mile Kekin, protagonisti već spomenutog spota Motovun pleše, Dean Aćimović i mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo