Play ponuda

Izabrani najbolji domaći pjesnici

shimmer fallback

Hrvatski pjesnik Delimir Rešicki dobitnik je nagrade Goranov vijenac , a Martina Vidaić za pjesnički rukopis Tkiva nagrade Goran za mlade pjesnike.

21.2.2011.
17:43
Play ponuda

Nagrade će im biti uručene na središnjoj priredbi Goranova proljeća 21. ožujka u Lukovdolu, izvijestio je predsjednik Goranova proljeća Ivica Prtenjača.

Goranovo proljeće ove godine počinje 20. ožujka zagrebačkim nastupima pjesnika, nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu te dvodnevnim događanjima u riječkom Art kinu i Klubu Palach, a završava 23. ožujka u Studentskom centru.

Žiri Goranova proljeća - Evelina Rudan, Branko Čegec, Miroslav Kirin, Miloš Đurđević i Tvrtko Vuković - jednoglasno je odlučio "Goranov vijenac" ove godine dodijeliti hrvatskom pjesniku Delimiru Rešickom.

U obrazloženju se navodi da "Rešicki, stavljajući ustrajno jezik pjesništva u odnos s drugim društvenim jezicima, poput jezika kršćanstva, nacionalne povijesti ili supkulture, nastoji otvoriti i problem političnosti književnosti".

U okviru suvremenoga hrvatskog pjesništva, napose onog koje nastaje unazad tridesetak godina, opus Delimira Rešickog po mnogo čemu "zauzima mjesto razlike". Njegovo je pjesništvo višestruko nagrađivano i u domovini i u inozemstvu, pjesme su mu uvrštene u sve utjecajnije antologije i preglede hrvatskog pjesništva, a prevođene su na brojne strane jezike, među ostalim na njemački, engleski, francuski i talijanski, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju.

"Pjesnički rukopis Martine Vidaić (1986.) odlikuje metaforički bogat, višeznačan iskaz, lucidno spajanje raznorodnih jezičnih registara i lakoća kojom se unutar uobičajena, 'korisničkog' jezika oživljuje svjež, inovativan poredak stvari", navodi se u obrazloženju nagrade Goran za mlade pjesnike 2011.

Play ponuda
Play ponuda