'Interes za V.B.Z.-ov natječaj raste na području Srbije i BIH'

Povodom završetka V.B.Z.-ovog Natječaja za najbolji neobjavljeni roman 2010.

20.7.2010.
15:08
VOYO logo

Ferić nam je, i kao pisac i kao član žirija od samog početka V.B.Z.-ovog natječaja, otkrio detalje, kriterije i način na koji će biti dodijeljena ova bogata književna nagrada.

Nagrada će tradicionalno biti dodijeljena u studenom za vrijeme trajanja Sajma knjiga Interliber, a pobjednika će odabrati žiri u sastavu Miljenko Jergović (predsjednik žirija), Julijana Matanović, Zoran Ferić, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kriterijima natječaja i samom izboru pobjednika, o sve većem zanimanju za V.B.Z.-ov natječaj u regiji - u Srbiji i BIH, o tome što misli o sve popularnijem pisanju autobigrafija naših celebrtyja i kako gleda na taj fenomen Lijepe naše, otkrio je za net.hr Zoran Ferić.

Ferić je isto tako priznao kako je pročitao Golu istinu Nives Celzijus te da ona nije loše napisana knjiga, no književnost definitivno nije. Isto tako smatra da je Nivesina knjiga bez razloga izazvala skandal s Kiklopom, jer ako se radilo o kategoriji hita godine, ona ju je zaslužila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sve brojnijem pisanju autobigrafija naših celebrtyja, nema ružne riječi i smatra da su sve to uspješni tržišni prozivodi i donose novac, te ih kao takve ne treba omalovažiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O vlastitim planovima na području pisanja, nije želio previše govoriti, samo je rekao kako već duže vrijeme pokušava nešto napisati.

Godišnja nagrada V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman ustanovljena je 2002. godine na prijedlog književnika i novinara Miljenka Jergovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste godine nagradu je dobio Josip Mlakić za roman Živi i mrtvi, a 2003. godine nagradu su podijelili Marinko Koščec za roman Wonderland i Jelena Marković za roman Escajg za teletinu.

Svi dosadašnji pobjednički romani tiskani su u nakladi V.B.Z.-a i nagrađeni sa 100.000,00 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednički romani Koljivo (2004.) Davora Špišića, Kad je bio juli (2005.) Nure Bazdulj Hubijar, Pravi se da ovo nisi vidio (2006.) Hrvoja Šalkovića, Nula nemo (2007.) Svjetlane Gjoni, Beograd za pokojnike (2008.) Predraga Crnkovića i Proljeće u Karolinentalu (2009.) Dragana Pavelića tiskani su u velikim nakladama te prodavani, osim u knjižarama, i na kioscima po vrlo povoljnoj cijeni.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo