I prije Bijenala, Talijani nas nepotrebno 'opalili' po džepu

27.8.2010.
14:07
VOYO logo

Tako su naši susjedi za hrvatski ''proizvod'' koji bi trebao doploviti na Bijenale, odredili ''masnu'' cijenu veza, te za njega odabrali potpuno neatraktivno mjesto na samoj izložbi.

''Talijani su ljubomorni, i kad su vidjeli naš paviljon za Bijenale, ucijenili su nas visokom cijenom veza i opasnim mjestom za vezivanje teglenice, misleći da ćemo odustati ili da će na neki drugi način opstruirati naše sudjelovanje”, prokomentirao je za Slobodnu Dalmaciju, napola u šali, riječki arhitekt Idis Turato zavrzlamu oko hrvatskog paviljona za Međunarodnu izložbu arhitekture u Veneciji. Hrvatski arhitekti su za temu bijenala “Arhitektura kao mjesto susreta“ osmislli armaturnu mrežu četvrtastog oblika, 10x20 metara, koja je prilagođena teglenici na koju je položena, visine 5 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

cate-201008200429004 Željezne mreže izvana su izrezane u pravilan geometrijski oblik, postavljene vodoravno s razmakom od 10 do 15 centimetara, a iznutra su rezane na različite dužine pa je prostor, mjesto susreta, nepravilog oblika vrlo prozračan i ugodan za boravak. Ima nekoliko ulaza, a u Veneciji će u noći blistati osvijetljen jednim izvorom svjetla iz poda.

Paviljon je, prije nego je krenuo na put, u Rijeci bio privezan uz Gat Karoline Riječke, pa ga se moglo pogledati iz različitih udaljenosti i kutova, a pri svakom se pogledu dobio drukčiji dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki nastup na nekoj izložbi donosi različite probleme i nedoumice, a ovoga puta to je - prognoza vremena. Sve su oči uprte u nebo i more jer će samo uz bonacu “Brod“ doploviti u Veneciju na vrijeme i ostati tamo koliko to financijske mogućnosti budu dopuštale, a najmanje dva-tri dana.

“Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati kada dođemo u Veneciju,“ rekao je Turato za Slobodnu Dalmaciju uvjeren da još uvijek ima mogućnosti za dogovor s organizatorom oko cijene veza koja iznosi oko 40 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo