HRT / zeli ukinuti 'Pola ure kulture'

13.5.2014.
19:16
VOYO logo

"Prvi program HTV-a mora imati jaku kulturnu emisiju i to je dosad bila emisija Pola ure kulture, no moze se vise, modernije i provokativnije", kazala je glavna urednica Prvog programa HTV-a Gordana Mrden i najavila da se skupljaju prijedlozi za novu emisiju pa ce vidjeti kakav je kreativni i produkcijski odaziv, no nije zeljela ni potvrditi niti opovrgnuti hoce li "Pola ure kulture" biti ugasena.

Glavni urednik Treceg programa HTV-a Dean Sosa naglasio je kako je kultura na HTV-u i HR-u danas zastupljenija vise nego ikad zbog specijaliziranoga Treceg programa i ustvrdio kako nema govora o "getoizaciji" kulture na Trecem jer i na Prvom i Drugom programu postoji niz specijaliziranih emisija. Posebna se paznja, kaze, posvetila arhitekturi i likovnoj umjetnosti, a od jeseni ce napraviti iskorak u knjizevnosti, dok ce uz pomoc nezavisnih proizvodaca ponuditi i sadrzaje iz podrucja filozofije i stripa. Vazno mjesto na HTV-u zauzima film, a u zadnje dvije godine afirmirali smo hrvatski te kratki film, kaze Sosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zelimo se baviti progresivnim, novim temama i stvarati ono sto ce sutra biti bastina. Treci program Hrvatskog radija to vec radi", rekla je rukovoditeljica Odjela kulture, umjetnosti i religije Vlatka Kolarovic i naglasila kako bi zeljeli biti mjesto koje kulturnjaci vole, a HRT dozivljavaju kao mjesto predstavljanja svojih projekata.

Predsjednica Programskog vijeca HRT-a Nina Obuljen Korzinek ustvrdila je da takva objasnjenje o modernizaciji sadrzaja u kulturi nisu dovoljna i naglasila kako je napravljen iskorak u strategiji kulturnoga programa, a da sad treba napraviti iskorak i u sadrzaju, pod uvjetom da se zna kakav se tocno sadrzaj zeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sad ne mozete reci kakav sadrzaj doista zelite, strpite se dok to ne nadete", porucila je upitavsi zasto se emisija "Zdravo drustvo" pocela emitirati pa se ugasila bez odgovarajucih argumenata i zasto je emisija "Opera box" dosla na Treci program "ukoliko nam je do popularizacije kulture"?

"Dobro je da ima kulture na svim programima, no problem je u tome sto svagdje mozes nesto naci, ali ne znas gdje ces na sto naletjeti", ustvrdila je clanica Programskog vijeca HRT-a Neda Ritz i navela da bi zbog informacija o kulturi i umjetnosti u svijetu poput "Pariske arhitekture", "Talijanskih vrtova" i sl. kulturnom programu HTV-a trebala jaca financijska potpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da previse kulture ne skodi i da bi trebala biti zastupljenija smatra i clan Bruno Kragic. Medutim, on smatra da u kulturnom programu ima previse konceptualnosti i novih medija, a premalo "kulturne kulture". Rekao je i da nema nista protiv suradnje s dvotjednikom "Zarez", ali i napomenuo da treba razmisliti i vidjeti je li to reklama novinama ili sto drugo.

Na Programskom vijecu upozoreno je da sve manje ljudi gledaju i slusaju vijesti ponajprije zbog agresivnog izvjestavanja pa bi stoga, kako predlazu, trebalo razmisliti o tome da se vijesti ne lakiraju i friziraju nego donose na podnosljiviji nacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretjerano puno je gorcine i besperspektivnosti u izvjestajima, previse etiketa kojima bi, po meni, bilo mjesto samo kad se govori o vinima, rekao je Ivica Mastruko primjetivsi da su primjedbe protiv gorcine i agresivnosti davali upravo vremesniji clanovi Programskog vijeca.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo