Hrvatska bi mogla oduševiti u Veneciji

Početkom lipnja započinje 54. venecijansko bijenale, a kako se čini, Hrvatsku će ove godine predstaviti hrabar i neobičan koncept.

12.5.2011.
13:22
VOYO logo

Prvog lipnja počinje Bijenale u Veneciji, a Jutarnji list saznao je i koncept kojim će se Hrvatska predstaviti. Četiri kustosice iz WHW-a stoje iza netipičnog izbora hrvatskog predstavnika, odabira umjetnika koji više nije živ. Predstavit ćemo se, naime, djelom velikog našeg umjetnika - Tomislava Gotovca.

Izložba će se zvati “Potrebno je živjeti samouvjereno... gledajući”, a temelj je jedna od Gotovčevih rečenica koje opisuju njegov rad: “Stalno me kopka što je to u odnosu između mojih očiju i onoga što gledam”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Gotovčevim djelom u dijalog stupa skupina BADco. U startu su radikalno drukčiji: Gotovac je snažan individualac, oni su kolektiv koji u prijevodu znači bezimeno autorsko društvo. No, veže ih istraživanje sličnih umjetničkih procedura, kao što su umjetničke geste, a prije svega politika slike. Teza je projekta “Odgovornost za viđeno: Priče iz negativnog prostora” da umjetnost, odnosno slika, mora biti svjesna svoje odgovornosti.

Gotovac će na Bijenalu biti predstavljen paradigmatskim filmovima i performansima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Izborom umjetnikovih radova ne želimo kanonizirati ili “otkrivati” svijetu ovog umjetnika, već pokazati koliko je njegov rad danas relevantan, kontekstualizirati ga izvan uobičajenog klišeja o istočnoeuropskom, disidentskom umjetniku'', navode autorice iz WHW-a.

Obiteljski film 1 i Obiteljski film 2

Iznenađenje su Gotovčevi “Obiteljski film 1” i “Obiteljski film 2”, do sada rijetko pokazivani. Gotovac ih je zvao “home made porn movies”, jedan je snimljen 1971., drugi dvije godine kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi film pokazuje umjetnika i njegovu ljubavnicu na početku veze. Dok vode ljubav, okreću kameru jedno prema drugom i snimaju se. Ono što je Gotovca zanimalo pokazati, u smislu neposrednog bilježenja emocija, to je i uspio: osjećaj otvorenosti ljubavnika.

Drugi se film zove “Kraj veze”. Ponovo vidimo dva protagonista, opet su goli, jedno drugo tuširaju, a zatim sele na krevet u malu sobu. I dok je nježnost još uvijek tu, osjećaj sreće i veselja je nestao. Nazire se kraj veze...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će biti realizirana u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Zagrebačkim kazalištem mladih, na postavu će surađivati arhitektica Ana Martina Bakić, a oblikovanje vizualnih materijala radit će član kolektiva WHW Dejan Kršić.

Prethodni članci:

arti-201006250380006 arti-201006280552006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo