Hoće li filmska kvantiteta ponuditi i kvalitetu?

Višegodišnjem sumraku i kolapsu domaće kinematografije pokušava se doskočiti na razne načine. Pulski filmski festival je uz rad HAVC-a je jedan od njih.

22.7.2012.
13:52
VOYO logo

Nakon desetljetnog poratnog razdoblja krize fest je, ponajviše radom umjetničkog direktora Zlatka Vidačkovića, dobio vjetar u leđa naznačujući pozitivne pomake. Iako zasad još uvijek ne rade revoluciju na gro planu svakako pomažu otvarati vrata novim imenima i darovitim pojedinicima lomeći začarane vrtogave krugove formirane oko spomenutog festivala.

Kanaliziranje nagrađivanja i sistemi lobiranja odavna nemaju osobitu komercijanu a ni praktičnu primjenu. Osnovna kreativna značajka festivalskih nagrada obzirom na izostanak ikakvog bitnijeg kino ili financijskog ekvivalenta onaj je koji gađa direktno na taštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festivalski defile već je neko vrijeme ogledni prostor za tapšanje branše i kolega po struci uz jasno namještanje osmijeha. Uz časne iznim ke poneke se godine primjeti i bonira nešto čime se možemo dičiti kao hrvatskim filmom i izvan granica države i regije. Schmidtove "Metastaze" bile su eklatantni primjer. U tom kontekstu, 59. festival igranog filma s nestrpljenjem je dočekan zbog činjenice da se u konkurenciji nacionalanog programa ove godine natječe jedanaest naslova.

A moglo je biti i više da neki od nezavisnjaka nisu odbili HAVC-ovo naknadno budžetiranje. 'Osim šest filmova nastalih po scenarijima odobrenim na redovnim natječajima HAVC-a, tu je nakon dugo vremena i jedan film koji je u cijelosti financirala Hrvatska radiotelevizija (inače koproducent šest domaćih ostvarenja) te nezavisni filmovi, od kojih je jedan prvi hrvatski film snimljen u 3D tehnologiji. Filmovi su ove godine žanrovski vrlo raznoliki, od romantičnih komedija do ljubavnih drama i krimića, i treba se nadati da će se takav trend i nastaviti', rekao je Zlatko Vidačković komentirajući ovogodišnju domaću produkciju u nacionalnoj konkurenciji. Iako festival traje od 14. srpnja na lokacijama Kina Valli i na Kašelu međunarodni program više je danak održavanju kakvog takvog duha i prilika rijetkim filmofilima za pregled aktualne mahom neameričke ponude među kojom je za izdvojiti dobitnika ovogodišnje canneske Zlatne palme"Ljubav" briljantnog Michaela Hanekea, sjetnu humorističku dramu "Ovo mora biti mjesto"Paola Sorrentinija, njemačku dramu "Romeos"Sabine Bernardi o promjeni spola, novi film glasovitog Pawela Pawlikowskog "Žene iz Petog okruga" i Istvana Szabe"Vrata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu festa bit će prikazan i redateljski debi glumca Ralpha Fiennesa "Koriolan" kojeg je parcijalno snimao u Srbiji i kojeg će osobno predstaviti kao specijalni gost festivala. Otvaranje festivala proteklo je u znaku gostovanja tajnika UN-a Ban Ki Moona u društvu predsjednika Josipovića i projekcije debitantskog filma Vlatke Vorkapić "Sonja i bik", zgodne i šarmantne naturalističke komedije koja bi trebala više pečatirati statuse redateljice i glavnih glumaca Judite Franković i Gorana Bogdana nego li oduševljavati kompletnim djelom sročenim na bazi klasičnog privlačenja suprotnosti.

Kao pritajeni favorit festivala u kuloarima slovi nezavisna produkcija HFS-a s potpisom filmskog zanesenjaka Damira Čučića "Pismo ćaći". S iščekivanjem se gleda na debitantski film poznatog i agilnog producenta Joze Patljaka "Slučajni prolaznik" dokumentiranog kao prvi domaći film realiziran u 3D tehnologiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i veteran Krsto Papić s još jednim pokušajem aktualiziranja danog političkog trenutka "Cvjetni trg", zatim Arsen A. Ostojić s "Haliminim putem", koprodukcija "Košnice", "Zabranjeno smijanje" Davora Žmegača i drugi dio omnibusa "Zagrebačke priče" unutar kojih se najviše govorka o epizodi Radislava Jovanova Gonza jednog od najetabliranijih domaćih videospotovskih redatelja.

U kategoriji već viđenog obzirom da im pulske projekcije nisu pretpremjerne ni premijerne spadaju debitantski ljubavni road trip iz staračkog doma Igora Mirkovića "Noćni brodovi" i sjajni nastavak suradnje Schmidt/Balenović u potresnoj liječničkoj krimi drametini, ekranizaciji romana "Ljudožder vegetarijanac". Iako do zadnjeg trena najavljivan u konkurenciji ipak neće biti prikazan debi Gorana Rukavine "Djeca jeseni". O laureatima će odlučivati ocjenjivački koji čine doajen filmske kritike Tomislava Kurelca koji je zamijenio filmologa Hrvoja Turkovića, redatelj Dalibor Matanić, scenarist, novinar i pisac Ante Tomić, glumica Nina Violić i snimatelj Vanja Černjul. Od umjetno stvaranog i održavanog poratnih godina do umjetničkog glamura samo je krcata projekcija u pulskom amfiteatru kao onaj fakt koji čini razliku. O programu, pobjednicima i kvaliteti ovogodišnje nacionalne filmske ponude sudit će se za tjedan dana prilikom zatvaranja festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo