HNK / optužio McDonalds za uništavanje mozaika

Prije punih godinu dana čelnici osječkog HNK upozorili su da su tri kamena podna mozaika iz druge polovine 19. stoljeća u iznimno lošem stanju.

7.2.2012.
15:06
VOYO logo

Naime, sporni podni mozaici koji datiraju iz vremena gradnje osječkog HNK (1865./1866. godina), odnosno iz doba historicizma, nekada su se nalazili u ulaznom foyeru zgrade, a u prolaz grade Kazališta (Prolaz Radoslava Bačića) prebačeni su 1984. godine zbog obnove zgrade.

Krivi su metalni kotači na kolicima za dostavu robe

Mozaici se, zajedno s kazališnom zgradom, nalaze na popisu zaštićene kulturne baštine. No, sada su u iznimno lošem stanju, a u HNK opovrgavaju da je krivnja za devastaciju mozaika na njima. Oni, kažu, tim putem ne voze teške rekvizite ni tehniku, a ne vjeruju ni da su na oštećenje djelovali meteorološki uvjeti, odnosno sol koja se tamo posipa zimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći razlog uništenja je istovar i prijevoz robe za potrebe McDonald's restorana. Robu kroz prolaz prevoze kolicima s metalnim kotačima. Već smo ih više puta kontaktirali i tražili da se mozaici zaštite kada prolaze kolicima, ali nisu reagirali", kazao je intendant Božidar Šnajder za Glas Slavonije, predloživši da McDonalds financira dovođenje mozaika u prvobitno stanje.

McDonalds: Kolica voze pored mozaika

No, Deana Stipanović iz Odjela za odnose s javnošću tvrtke Globalna hrana d.o.o., koja je zastupnik McDonald'sa za Hrvatsku, kazala je da ih nitko iz HNK nikada nije kontaktirao vezano uz sanaciju mozaika u prolazu, dodavši da je na njihovo stanje najmanje utjecaja imao McDonald'sov restoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tim prolazom svakodnevno prolaze ne samo pješaci i bicikli nego i razna motorna vozila, pa čak i mini-ralica koja prilikom čišćenja snijega posipava sol po podnom mozaiku. Točno je da se roba za McDonald'sov restoran provozi od dostavnog kamiona na ulici, i to na posebnim kolicima, ali upravo na način kojim se ne oštećuje podni mozaik. Kolica se voze pored mozaika, o čemu naši djelatnici imaju izričitu uputu i strogo je se drže", kazala je Stipanović. No, naglasila je da će McDonalds pomoći koliko može, te je pozvala HNK da ih kontaktira o ovom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo