Histrioni umalo bez premijere zbog gaženja autorskih prava

13.4.2010.
17:35
VOYO logo

Predstavi koju su Histrioni najavili još prošle godine kad su aplicirali na natječaje Ministarstva kulture i Grada Zagreba, za što su i dobili novac, desetak dana prije premijere prijetilo je otkazivanje. Naime, Kazališna družina Histrion i redateljica Nina Kleflin tek su tjedan dana prije premijere s Dubravkom Ugrešić, prema čijem romanu je predstava rađena, regulirali prava na korištenje teksta, piše T portal.

U prošlotjednoj emisiji 'Lica nacije' gostovala je Nina Kleflin, redateljica kazališne predstave 'Štefica Cvek u raljama života', koja bi uskoro trebala zaigrati na pozornici Histriona. Nina je napomenula da se na predstavi radi, no da imaju produkcijskih problema. Kasnije se ispostavilo da se zapravo radi o ignoriranju zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je s glumačkom ekipom koju čine i glumci Goran Navojec i Dora Polić predstavu postavila na kazališne daske, najavila je u medijima, a da prije nije imala dozvolu za korištenje teksta. Upravo je tekst objavljen u medijima bio prvi glas Dubravki Ugrešić da će njezin roman prvi put biti adaptiran u kazališnu predstavu, i to na daskama jednog profesionalnog hrvatskog kazališta.

''Dotada me nitko nije kontaktirao, nitko nije tražio moju privolu. To nije učinila ni režiserka predstave, Nina Kleflin, niti njezin producent, kazalište Histrion', rekla je Dubravka Ugrešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priču je potvrdila i sama režiserka Kleflin, koja netraženje autorskih prava na vrijeme tumači kao 'određeni previd u kontaktiranju gospođe Ugrešić oko njezinih autorskih prava', piše T portal.

Kleflin uvjerava kako tu nije bilo želje da se zaobiđe plaćanje autorici i njena autorizacija te kaže da su nesporazumi izglađeni, što je potvrdila i sama Dubravka Ugrešić i navela kako se Nina ispričala se za svoj propust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju ostaje pitanje dobrih hrvatskih običaja po pitanju poštivanja zakona. Iako su još lani znali da predstava ide u sklopu repertoara kazališta Zlatka Viteza, režiserka Kleflin, kao ni producenti, KD Histrion, zanemarili su jednu bitnu, Zakonom o autorskim pravima predviđenu stavku – regulirati prava na korištenje autorskog teksta. Privatno kazalište koje je samo za ovu godinu od Grada Zagreba i Ministarstva kulture uprihodilo gotovo dva milijuna kuna naprosto je krenulo u postavljanje predstave, pa dokle ide.

Hrvatska autorska agencija za navedeni je slučaj rekla kako on nije jedini te da se često puta autorska prava reguliraju retroaktivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U većini slučajeva nije bilo problema, međutim događa se da kazališta ne zatraže dozvolu pravovremeno te u tim slučajevima nastojimo prava korištenja djela regulirati naknadno'', izjavila je pravnica Maja Floreani iz HAA za T portal te kao pozitivne primjere kazališta koja uvijek pravovremeno reguliraju svoje obaveze prema autorima izdvojila GK Gavella, HNK Split, HNK Ivana pl. Zajca, GK Komedija, Kazalište Virovitica, Kristalnu kocku vedrine – kazalište iz Siska, GK Trešnja, a kao one koji se ističu profesionalnošću spomenula je privatna kazališta Planet Art Marka Torjanca i Malu scenu Vitomire Lončar i Ivice Šimića.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona