Goranov vijenac ide u ruke Gordane Benić

27.2.2014.
11:41
VOYO logo

Žiri u sastavu Dinko Telećan, Tomica Bajsić i Anera Ryznar odlučio je da nagradu Goran za najbolji pjesnički rukopis do 30 godina dobije Katja Knežević.

Nagrade će im biti dodijeljene na tradicionalnoj svečanosti u Lukovdolu, na Goranov rođendan 21. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goranovo proljeće, naša najstarija i najuglednija pjesnička manifestacija ove godine bilježi svoje 51. međunarodno izdanje, a programi će se odvijati u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu.

Gordana Benić rođena je 1. prosinca, 1950. u Splitu. Diplomirala književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru, te završila poslijediplomski studij književnosti u Zagrebu. Zastupljena je u brojnim domaćim i stranim antologijama suvremenog hrvatskog pjesništva, a njena poezija prevedena je na desetak stranih jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavila 12 poetskih zbirki i jednu knjigu publicistike: Soba, Književni krug, Split, 1982. Kovači sjene, Književni krug, Split, 1987. Trag Morie, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb,1992. Dubina, Meandar, Zagreb, 1994. Laterna Magica, Književni krug, Split, 1998. Balada o neizrecivom, Meandar, Zagreb, 2003. Godina Sfinge, publicistika, Ex libris, Zagreb, 2003. Unutarnje more, izabrane pjesme (izbor i pogovor Zvonimir Mrkonjić), Matica hrvatska, Zagreb, 2006. Svijet bez predmeta, Književni krug, Split, 2007. Banalis Gloria, Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2009. Oblik duše, Fraktura (biblioteka Fraktali), Zaprešić, 2011. Dvije knjiga iz Triptiha o Dioklecijanovoj palači u Splitu: Palača zarobljenih snova - imaginarni putopisi, Ex libris, Zagreb, 2012. Palača nezemaljskih snova - psihogrami, Ex libris, Zagreb, 2013.

Nagrade: 1998. "Tin Ujević", nagrada Društva hrvatskih književnika za knjigu poezije Laterna Magica. 2000. "Vicko Andrić", konzervatorska nagrada Ministarstva kulture za novinski opus o kulturnoj i arhitektonskoj baštini Splita i Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordana Benić vrsna je autorica pjesama u prozi. Specifičnim obratima u pjesničkoj imaginaciji ovu poetsku vrstu uvela je prostore velikih širina i prostranosti. U posljednjim knjigama razgranava osobitu vrstu iluzionizma stvarajući magične kronike i apokrifne zemljovide, čime je svoju inovativnu poetiku uzdigla do razine planetarne i kozmičke rapsodije.

Katja Knežević rodila se u Bosni i Hercegovini 1987. g. U Zagrebu živi od četvrte godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Donedavno je radila kao profesorica, a od ožujka odrađuje prevoditeljski staž u Odjelu za prevođenje u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poeziju i prozu piše od djetinjstva. Poeziju je dosad objavljivala u zbornicima Sesvetski oblok, Moj tata plače u kino dvoranama, Tramvaj leti u nebo i PitchWise 2012 te u crnogorskom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars. 2012. osvojila je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Sea of Words u organizaciji Europskog instituta za Mediteran i Zaklade Anna Lindh s kratkom pričom Nevidljiva majka.

Sljedeće je godine bila u žiriju za isto natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo