FOTO: / 'Žalba' i 'Toto' osvojili Veliki pečat ZagrebDoxa

Svečanom dodjelom nagrada u Movieplexu je zatvoren 6.

7.3.2010.
14:42
VOYO logo

''Selidba na novu lokaciju, koja je predstavljala najveći ovogodišnji festivalski izazov, pokazala se uspješnom. 'Na početku festivala, obećali smo vam tri noviteta. Prvi je bio promjena lokacije. Već danas poslijepodne, posjećenost festivala dosegla je prošlogodišnju brojku. To je pokazatelj da se rizik isplatio i da je publika prihvatila novi prostor'', rekao je direktor Nenad Puhovski.

''Druga novost bio je program Stanje stvari, koji uključuje filmove koji govore o krizi liberalnog kapitalizma. Taj je program ujedno bio i najposjećeniji. I treće, namjera nam je bila da nizom premijera naš festival postane domaćin dokumentarcima iz Hrvatske i regije. Željeli smo domaćim i regionalnim autorima pružiti dodatnu pažnju, te na taj način potpomognuti regionalnu dokumentarnu produkciju. Mislim da smo u tome i uspjeli', zaključio je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj Branko Ivanda, koji je uz izraelsku redateljicu Ibtisam Salh Mara'ana i kritičara Janka Heidla činio međunarodni žiri, proglasio je dobitnika Velikog pečata u međunarodnoj konkurenciji - kineski film 'Žalba' autora Zhaoa Lianga. Posebna priznanja žiri je dodijelio slijedećim filmovima: kineskom filmu 'Zadnji vlak' Lixina Fana i američko - iranskom 'Staklena kuća' Hamida Rahmaniana.

Regionalni žiri u sastavu Claas Danielsen, direktor međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu, redatelj Dragan Nikolić te redatelj Goran Dević Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji dodijelio je austrijskom filmu 'Toto' Petera Schreinera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002250459006 Umjesto autora, nagradu je primio Christian J. Ebner, direktor Austrijskog kulturnog foruma te tom prilikom naglasio važnost i kvalitetu ZagrebDoxa, zahvalivši se na dosadašnjoj suradnji.

Posebno priznanje regionalni je žiri dodijelio srpskom filmu 'Kriva je' autorice Milice Đenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali pečat, koji se dodjeljuje najboljem filmu autora ili autorice do 30 godina starosti, prema odluci članova Mladog žirija - Matije Vukšića, Raula Brzića i Gorana Čače - otišao je u ruke poljskom filmu 'Bezdan' Wojciecha Kasperskog. Posebno priznanje osvojio je ruski film 'Sanja i Vrabac' Andreya Gryazeva.

arti-201003030311006 Nagrada Movies that Matter drugu godinu zaredom dodijeljuje se filmu koji najbolje promiče ljudska prava, u suradnji s nizozemskom organizacijom Movies that Matter, inače članicom Amnesty Internationala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, glumica Urša Raukar Gamulin te glumac Igor Galo spomenutu su nagradu dodjelili dobitniku Velikog pečata, filmu 'Žalba', a posebno priznanje dobio je i hrvatski film 'Zašto?' redateljice Ljubice Janković Lazarić.

Nagrada za najbolji film po ocjeni publike dijele filmovi 'Ljudi s mliječnog puta' Miroslava Mikuljana i 'Sudbina broj 13' Irene Skorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003010055006 arti-201002150226006 arti-201002080660006

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo