FOTO: / Vlastiti identitet u majčinim pismima

Galerija Stančić predstavlja izložbu fotografija mlade umjetnice Jelene Blagović kojom autorica propituje vlastiti identitet u odnosu s majkom. Izložbu možete pogledati od 22. siječnja do 19.

15.1.2010.
13:39
VOYO logo

U seriji fotografija Prije mene umjetnice propituje vlastiti identitet u odnosu sa svojom majkom, gledajući kroz vrlo opipljivu - materijalnu stvar – majčina ljubavna pisma.

Čitanje tuđih ljubavnih pisama, osim s dozom neuljudnog i voajerističkog, povezuje s osjećajima koje pruža njihovo iščekivanje i otvaranje, raznolika tekstura, miris starosti i istrošenosti papira na kojemu su napisana, te sa spoznajom da su bila čuvana sve ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisma iz serije fotografija Prije mene pisana su od 1968. do 1981. godine, a odnose se na vrijeme od majčinog puberteta do prvih godina veze s ocem autorice. U tom periodu nije bilo Interneta, e-mailova, sms poruka, chatova i ostalih danas dostupnih sredstava komunikacije kojima smo u pravilu zamijenili pisanje pisama.

Brzina i površnost današnje pisane komunikacije, te nestabilnost medija gotovo da ne ostavljaju prostora za spoznaju, proživljavanje i emocionalni vremenski odmak od navedenih osjećaja, te ih je gotovo nemoguće čuvati i arhivirati, kao nekada rukom pisana pisma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, tema dotiče suptilnost autoričinog odnosa s majkom, koja joj otvara vrata svoje intime, kroz svoja pisma ju pušta u svijet njezinih prošlih romantičnih osjećaja i navodi je na preispitivanje odnosa s njom, te upoznavanje jednog, do sada nepoznatog, dijela njezine osobnosti i prošlosti.

O autorici:

Jelena Blagović rođena je 1983. godine u Zagrebu. Završila je Fotografski odjel u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, nakon čega upisuje dvogodišnji studij fotografije u Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi, Italija. Školovanje nastavlja u Velikoj Britaniji gdje završava dodiplomski i diplomski studij umjetničke fotografije na University of Westminster u Londonu i stječe diplomu magistra fotografije. Dobitnica je stipendije David Faddy Scholarship za akademsku izvrsnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlena je kao nastavnica na Fotografskom odjelu u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, te je suradnica u naslovnom zvanju umjetničke asistentice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku snimanja - Katedra za fotografiju.

Izlagala je na brojnim izložbama u Velikoj Britaniji, Kini i u Republici Hrvatskoj. Surađuje s mnogim umjetnicima, novinama i magazinima, te je članica ULUPUH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo