FOTO: / Skinite se kako biste 'ušli' u muzej

U kojoj se mjeri umjetničke institucije diskriminacijski odnose prema ženama?

6.3.2010.
17:54
VOYO logo

A kakva je situacija u intitucijama Lijepe naše? Pogađate! Ne mnogo drugačija!

Kako po tom pitanju stoje stvari s najreprezentativnijim muzejom suvremene umjetnosti u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovom stalnom postavu, nazvanom Zbirke u pokretu, ukupno su izloženi radovi 231 autora/ce, odnosno umjetničkih grupa. Od toga je umjetnika 84%, a umjetnica 16%. Umjetnika je čak preko peterostruko više!

Domaćih je umjetnika nešto više od pola (53%), a stranih 47%. Autori stalnog postava su kustosi Nada Beroš i Tihomir Milovac, saopćili jsu iz MSU-a za Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guerrilla Girls bave se već dugo pitanjem rodne diskriminacije u sferi umjetnosti, a svoje teze neprestano dokazuju statistikama o rodnoj zastupljenosti umjetnika u galerijama i muzejima, uspoređujući ih s omjerom studenata i studentica na umjetničkim akademijama te nagradama koje dobivaju umjetnice i umjetnici. Studentica i nagrađenih autorica je puno više nego što bi se to po izloženim radovima u reprezentativnim institucijama moglo zaključiti.

Očito bi i nama dobro došao angažirani kolektiv poput Guerrilla girls koji bi duhovito i uporno upozoravao na diskriminaciju u izložbenim prostorima. One su počele još prije 25 godina, kada je Muzej moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku otvorio izložbu o međunarodnom slikarstvu i skulpturi, svojevrstan pregled najznačajnijeg stvaralaštva u suvremenoj umjetnosti do tog trenutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 169 umjetnika tek ih je 13 bilo ženskih, a svi su bili bijelci ili iz SAD-a ili iz Europe. Kustos izložbe Kynaston McShine razbjesnio je mnoge kada je izjavio da bi svi koji se nisu našli u tom pregledu morali razmisliti o svojoj karijeri. To je bio okidač kolektivu Guerrilla girls da se počnu baviti aktivističko-umjetničkom praksom.

Od onda objavljuju svoje provokativne plakate, billobarde, knjige, predaju diljem svijeta i gostovale su, među ostalim, na venecijanskome Bijenalu umjetnosti. Zbog diskriminacije i nejednakosti kritiziraju sve: umjetničke i obrazovne institucije, kustose, kritičare, galeriste, dilere umjetnina, kolekcionare pa i sam umjetnike, a u međuvremenu su kritiku uprele i prema Hollywoodu, upozoravajući na mizeran broj redateljica u filmskoj industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov cilj nije postojanje kvota prema kojima bi umjetnici i umjetnice trebali biti zastupljeni 50:50 posto, već podizanje svijesti o diskriminaciji i zalaganje za boljim položajem kreativnih žena.

Njihov je najpoznatiji rad vjerojatno onaj kojim upozoravaju da je ''golotinja'' najsigurniji put ženama do Muzeja Metropolitan u New York; žene potpisuju pet posto izloženih umjetničkih djela, ali je 85 posto izloženih nagih tijela ženskih, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona