FOTO: / Saloma 'zavela' i Veljaču i Volarića

Praizvedba predstave Saloma redatelja Damira Zlatara Freya nastale prema motivima drame Oscara Wildea održana je prepunom Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

28.2.2010.
19:31
VOYO logo

Kontroverzna premijera u Pulskom kazalištu oduševila je sve prisutne koji nisu krili svoje oduševljenje viđenim te kompletni ansambl predstave nagradili gromoglasnim pljeskom.

Wildeov tekst adaptirali su Željka Udovičić i Damir Zlatar Frey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002220575006 Prema riječima Željke Udovičić, Saloma predstavlja drevni biblijski motiv u kojem Herodijadina kći izvodi svoj ples kao rođendanski poklon svome stricu, mužu svoje majke i rimskom upravitelju Judeje - Herodu, a zauzvrat traži i dobiva na pladnju glavu Ivana Krstitelja.

Ta priča raspravlja o poremećenosti sustava osnovnih ljudskih vrijednosti i postaje nezaobilaznom u turbulentnim vremenima, a likovi egzistiraju u mreži odnosa koja se uspostavlja iz potpunoga otuđenja: svatko od njih egzistira za sebe i neosjetljiv je za probleme drugih, navodi Udovičić u programskom tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frey je i koreograf i scenograf predstave te kostimograf zajedno s Matijom Vuicom dok je autor glazbe Darko Hajsek.

Uloge u predstavi uz Helenu Minić (Saloma) tumačili su još Marinko Leš (Herod), Leonora Surian (Herodijada), Ivana Kalc, Ivan Blagajčević, Elda Kosanović Radovik, Frane Meden, Iva Kevra, Zrinko Grgić, Lana Gojak, Eni Đorđević i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među brojnom elitom koju je na premijernoj izvedbi okupila Saloma našli su se nezaobilazni Jelena Veljača i Janko Popović Volarić, Dražen Čuček, Hrvoja Klobučar te glazbenici Zdenka Kovačiček i Ronald Braus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo