FOTO: / Otvorene 61. Dubrovačke ljetne igre

Svečanom ceremonijom u subotu navečer su ispred crkve sv. Vlaha otvorene 61. Dubrovačke ljetne igre.

11.7.2010.
14:28
VOYO logo

Igre je, po tradiciji, proglasio otvorenim gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, koji je, među ostalim, kazao kako je danas kada je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju nužno odgovoriti na pitanje što mi unosimo u tu Europu. Hrvatska ne unosi malo, kazao je, unosi između ostalog Dubrovnik.

Želimo li ponuditi samo naše spomenike kulture, koje su nam ostavili naši pretci, ili želimo ponuditi samo more i prirodne ljepotu, ili želimo unijet kreativni grad, grad mislećih ljudi, zapitao se Vlahušić te istaknuo kako stoga moramo svakodnevno raditi na sebi, otvoriti visokoobrazovne ustanove, otvoriti kulturu svijetu, ali i nama samima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebamo iščupati kreativnost svakog čovjeka jer svaki je čovjek važan, a Dubrovnik i Hrvatska trebaju biti roditelji koji će forsirati uspjeh. Dubrovnik je grad otvoren svim kreativnim ljudima koji nas žele oplemeniti, zaključio je dubrovački gradonačelnik.

Scenarij svečanog otvorenja napravio je Tomislav Zajec, režirala Dora Ruždjak, a u programu su sudjelovali Festivalski dramski ansambl, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić", Dubrovački komorni zbor, zbor "Libertas" i Dubrovački trombunjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program svečanog otvorenja Igara završio je podizanjem festivalske zastave "Libertas" na Orlandov stup, uz zvuke Gotovčeve Himne slobodi.

Ovogodišnje 61. Dubrovačke ljetne igre okupit će više od 2000 umjetnika iz zemlje i inozemstva, a bit će izvedeno sedamdesetak dramskih, glazbenih i drugih programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svečanoga otvorenja uslijedio je tradicionalni vatromet, a zatim i "dubrovačka noć" uz nastup Tereze Kesovije, Gabi Novak i Radojke Šverko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo