FOTO: / Komemoracija za Ljubu Stipišića Delmatu

U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u srijedu je održana komemoracija povodom smrti Ljube Stipišića Delmate, muzikologa i skladatelja koji je preminuo u 74. godini u nedjelju 9.

12.10.2011.
17:16
VOYO logo

U HNK Split okupili su se obitelj i brojni prijatelji i štovatelji ovog najpoznatijeg čuvara dalmatinske glazbene baštine. O Ljubi Stipišiću govorili su Jakša Fiamengo i Josip Botteri Dini, a u publici su bili i Meri Cetinić, Tomislav Mrduljaš, Saša Antić i drugi.

"Značajno se smanjio krug ljudi koji nastoje spasiti tradiciju, a Ljubo Stipišić Delmata pomogao je da kroz glazbu sačuvamo svoj identitet", kazala je dogradonačelnica Anđelka Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'On je živio glazbu, radio je s guštom'

Jakša Fiamengo istaknuo je kako je Delmata bio svestrani promicatelj naše vokalne kulture koji je u hramu naše povijesti čuvao žar pjesme da se ne otrgne od svojih korijena, prenosi DalmacijaNews. "Čovjek vrijedi onoliko koliko ostaje iza njega, a Delmata je dobro znao da je Dalmacija najveća u malom čovjeku. On je živio glazbu, radio je s guštom, bio je sidro pjesme u pristaništu koje se zove Dalmacija", kazao je Fiamengo.

"Poticanjem brojnih glazbenih skupina otvorio je vrata dijelu hrvatske kulturne baštine koja je ostala gotovo zaboravljena, crkveni pjevači su uz njega postigli velike uspjehe. Rijetko ćete danas naći nekog tko je svoj dom pretvorio u glazbenu radionicu, vježbaonicu i slikarski atelje", istaknuo je Botteri Dini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogreb Ljube Stipišića obavit će se u srijedu u 17 sati na gradskom groblju Lovrinac.

Vezani članak:

arti-201110090359006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo