FOTO: / Deset ponosnih godina Zagreb Pridea

Povodom obilježavanja desete Povorke ponose LGBTIQ osoba, Zagreb Pride predstavlja izložbu Deset godina ponosno o prošlosti i razvoju naših hrvatskih i zagrebačkih prajdova.

9.6.2011.
12:37
VOYO logo

Izložba kroz fotografije, video zapise i razne dokumentarističke i arhivske materijale prikazuje Povorke ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer (LGBTIQ) osoba, od prve održane 29. lipnja 2002. do lanjske pod sloganom "Hrvatska to može progutati!"

Otvorenje će se održati u četvrtak 9. lipnja od 20 sati u Europskom domu (Jurišićeva 1, Zagreb).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Znate li kako je izgledao prvi Pride? Mnogi su čuli za suzavac, ali je li tamo bilo poljubaca i trasparenata? Vjerojatno ste čuli za „gole guzice“ na Prideu – a tko zna na čiju (i kakvu!) se to odnosi? Mnogi s prideova odlaze s fotografijama gdje su se uslikali s prijateljima, zadnjih se godina tagaju i na Facebook albumima, tako da se svake godine uoči i zapamti sve više prizora, ali to nije bilo tako prvih godina.

Jednako je tako s plakatima – dok se većina sjeća policajca s rozim dildom u ruci, ili bar navijača koji se žvale od prošle godine, tko se sjeća točno plakata iz 2005. godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i za one koji su iz godine u godinu tu, i imaju fotografsko pamćenje ili barem fotoaparat, drugačiji je doživljaj vidjeti sve to usporedno – a upravo je to ono što pruža dokumentaristički pothvat izložbe povodom 10 godina Zagreb Pridea.

Prisjetite se s nama, nasmijte i zapanjite – na jednom mjestu 10 godina tijekom kojih smo rasli (neki od nas doslovno), i nazdravite za budućnost – koja jest naša, i od svih onih koje ćete vidjeti da tijekom godina mašu, grle se, smiju se i koračaju ponosno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je progutala deset godina ponosa od prvog Gay Pride Zagreb prosvjednog marša, a ova izložba će ponuditi ekskluzivan uvid u Pride događanja tjekom posljednjeg desetljeća zabilježenih podjednako okom profesionalnih fotografa iz uglednih agencija, kao i pripadnika LGBTIQ zajednice i podržavatelja; svaki od njih s motivima koje samo njihove oči uočavaju i smatraju bitnima u svom viđenju i dokumentaciji Zagreb Pridea.

Deset godina, kada su u pitanju ljudska prava, nikako nije kratak vremenski period. Vrijeme je to u kojem smo zahtjevali bolju budućnost za sebe, svoje prijatelje, braću i sestre, roditelje i djecu. Fotografijom i popratnim video materijalima prisjetimo se zajedno koliko smo u tih deset godina postigli, kako smo se u povorkama veselili i pripremimo za Veliku subotu LGBTIQ pokreta 18. lipnja.', naveli su organizatori ove jubilarne izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201105310376006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo