FOTO: / 'Bjesovi' okupili političku svitu Hrvata

Predstava Bjesovi, nastala po istoimenom romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, premijerno je izvedena u HNK u Zagrebuu režiji poljskog redatelja Janusza Kice

16.1.2010.
15:47
VOYO logo

Prva ovogodišnja premijera u zagrebačkom HNK temelji se na čak tri predloška - na romanu Dostojevskog, ali i na dramatizaciji toga djela koje je načinio Albert Camus te filmu koji je poljski redatelj Andrzej Wajda snimio na tu temu.

Četverosatna predstava prikazuje kroniku malog provincijskog ruskog gradića, u kojoj se neprestano isprepleću melodramatska ljubavna priča i pravi politički krimić o ranim socijalistima i anarhistima koji nastoje srušiti režim tadašnje Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnja "Bjesova" koncentrirana je oko pet glavnih likova kroz koje Dostojevski prikazuje sraz ideologija i njima prouzrokovane političke turbulencije u carskoj Rusiji. S jedne strane, prikazan je rast utjecaja ljevičarske misli i revolucionarnih tendencija, a s druge, konzervativna strujanja koja im se bezuspješno odupiru.

Mnoštvo likova koji mahnitaju na rubu svojevrsnog ludila, po čemu je djelo i dobilo naziv, uprizorila je brojna glumačka ekipa zagrebačkog HNK - Franjo Kuhar, Zvonimir Zoričić, Branka Cvitković, Bojan Navojec, Milan Pleština, Alma Prica, Goran Grgić, Ljubomir Kerekeš i dr., koju je publika ispratila dugotrajnim pljeskom i ovacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenografiju potpisuje Marko Japelj, kostimografkinja je Diana Kosec Bourek, a skladatelj Stanko Juzbašić.

Svoj najpolitičniji roman "Bjesove", s čvrstim uporištem u konkretnoj situaciji devetnaeststoljetne Rusije, Dostojevski je napisao 1872. Zbog svoje univerzalnosti, obrađivali su ga mnogi umjetnici u raznim vremenima i oblicima, pa je tako francuski pisac Albert Camus adaptirao "Bjesove" u dramski tekst "Opsjednuti" 1959, a poljski redatelj Andrzej Wajda 1988. po tom je predlošku snimio film "Biesy".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeru Bjesova popratila su mnoga poznata lica iz svijeta politike, između ostalij i Vladimir Šeks, Goran Jandroković te Andrija Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo