Filmski vikend u Rovinju

ETNOFILm festival još danas prikazuje filmove u konkurenciji: sutra se saznaju najbolji u čak četiri kategorije.

10.4.2010.
18:28
VOYO logo

Treći je dan festivala, nakon jučerašnjeg koncerta Miška Plavog, počeo predavanjima na temu vizualiziranje teorije koje je vodio Slobodan Naumović, dok je Neill Martin ukazao na etnografski i dokumentarni film u Škotskoj te diskurs razlike.

Nakon predavanja, svi zainteresirani polaznici festivala imali su priliku sudjelovati i na Okruglom stolu na kojemu se raspravljalo o etnografskom iluzionizmu: subjektivnosti u etnografskom filmu u kontekstu forme, žanra. Gosti okruglog stola su Ivo Kuzmanić te član ovogodišnjeg žirija festivala Aleksej Gotthardi Pavlovsky.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 16:00 do 21:30 u Multimedijalnom centru u Rovinju publika će imati priliku pogledati posljednjih šest filmova u konkurenciji ove godine. Projekcije započinju hrvatskim filmom Crnoluški pesniki Luke Šešo i Domagoja Jovića, koji predstavlja mladu generaciju koja nastoji održati pokladne ophode, ujedno se suočavajući sa životom u maloj ruralnoj sredini.

Slijedi film koji je već osvojio publiku, ali konstantno potiče i njeno zanimanje; Sevdah, hrvatske redateljice Marine Andree Škop, emotivno, glazbeno i vizualno putovanje kroz dušu Bosne. Putovanje se nastavlja, ali film Putujući sa Maruch, njemačkog redatelja Floriana Waltera, uvodi publiku u svijet meksičke Indijanke, suspregnute običajima rodnog sela, marginalizirane od strane šireg meksičkog društva koje se prema njoj odnosi seksistički i rasistički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film Vjesh/Singing pak predstavlja tradiciju pjevanja tužnih pjesama, specifičnih za Italiju, poznatih po nazivu „vjeshet“, koje se prenose s majke na kći, a čija tematika uvodi u svijet od prije 500 godina.

Rosellu Schillaciu vješto je pošlo za rukom dočarati ne samo glazbu već i život žena koje nastavljaju tradiciju. Sljedeći tradiciju, ali i oblike medicinskog djelovanja srpski dvojac Dalibor Pešić i Bratislav Kostić istražili su obred liječenja epilepsije, poznatiji kao „obred prelaza“:egzorcistički izgon demona epilepsije zabilježen u jugoistočnoj Srbiji na području Radan planine, u filmu naziva U tišinu i nazad: Izgon demona padavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje projekcije zatvara nepalski film Chhau (Menstruacija), u režiji Ramesh Khada, koji donosi suvremenim ženama nezamisliv zapis o teškoćama i uvjetima žena u pokrajini Acham.

Proglašenje pobjednika saznat će se poslije 22:00 sata, a sudionici, kao i publika proslavit će tulumom u Cinema baru, dok će se za plesnu atmosferu pobrinuti DJ Schwizarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju, posljednjeg dana festivala publici će svoje radove predstaviti i polaznici filmske radionice montaže u Hotelu Eden.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo