Filmovi Rastrgan i Everest: Uspon za mir na JFF-u

Pretposljednji festivalski dan započinje u 11 sati projekcijom izraelskog dokumentarca 'Rastrgan' redatelja Ronita Kertsnera.

25.5.2012.
11:07
VOYO logo

U 12.45 na rasporedu je nadahnjujući dokumentarac 'Everest: Uspon za mir' redatelja Lancea Trumbulla koji sadrži neke od najnevjerojatnijih snimaka Mount Everesta. Snimljen u Nepalu, Tibetu, Izraelu, Palestini, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sjedinjenim Američkim Državama, ovaj film prati spektakularno putovanje devetero 'penjača za mir' različitih vjera i kultura dok se uspinju na vrh najviše planine na svijetu. Orlando Bloom je pripovjedač ovoga filma, a sam film je Dalai Lama pozdravio kao 'veličanstveno ostvarenje'.

Nakon toga, u 14.15 sati slijedi projekcija američkog dokumentarca 'Narod protiv Lea Franka' Bena Loetermana koji se bavi poznatim slučajom Lea Franka koji je bio osuđen za ubojstvo trinaestogodišnjakinje u Atlanti 1913. godine. Bez materijalnih dokaza, Frank je proglašen krivim i osuđen na smrt, a New York Times proslavio je slučaj. U posljednjem trenu, Frank je umjesto smrtne kazne dobio doživotni zatvor, da bi ubrzo potom 25 muškaraca ušlo i zatvor i otelo ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentarac 'Odstraniti bol' na rasporedu je u 16.15 sati – riječ je o uratku autorskog dvojca Yonatana Nira i Zafrira Gelmana koji su snimili neobičnu i potresnu priču o Matanu Bermanu, vodiču pasa koji je bio svjedok tragičnog događaja u kojem su pri naletu na eksplozivnu napravu u Gazi poginula tri vojnika. Nekoliko tjedana nakon tragičnog događaja Berman se počeo žaliti na neizdrživu bol u nozi. Ta bol nije proizašla iz fizičke ozljede, već je dijagnosticirana kao CRPS – kompleksni regionalni bolni sindrom. I najmanji dodir – blagi nalet vjetra ili kap vode – uzrokuje mu bol koju može potisnuti samo uzimanjem velikih količina morfija. Redatelj Yonatan Nir gost je festivala, pa će nakon projekcije filma sudjelovati u Q&A s publikom.

U 17.45 sati bit će prikazan film 'Bilo jednom' mađarskog autora Gábora Kálmána; u spomenutom filmu redatelj je dokumentirao rad učiteljice Gyöngyi Magò koja pri pisanju disertacije otkriva zaboravljeni dio povijesti njezinog grada, jaku židovsku zajednicu koja je prestala postojati. Redatelj Gábor Kálmán, kao i protagonistica filma Gyöngyi Magò, gosti su festivala, pa će oboje sudjelovati u razgovoru s publikom po završetku projekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 20 sati na rasporedu su dva filma: kratkometražni film 'Neobično naslijeđe' redatelja Kayle Carlisle i Willa Merricka pobjednički je film ovogodišnjeg natjecanja 'Studentski glasovi: oblikovanje konverzacije o genocidu i ljudskim pravima' u organizaciji USC Shoah Foundation Institute koji je osnovao Steven Spielberg, a Branko Lustig bio član Osnivačkog savjetodavnog odbora.

Nakon toga slijedi ruski dugometražni igrani uradak autora Vitalyja Vorobieva, film 'Sjećat ću se'. Ovaj ratni film, snimljen prema istinitoj priči, obrađuje sovjetsku povijest, Holokaust u Europi, represije i partizanski pokret. Vadik, 13-godišnji sin Rusa i Grkinje, pobuni se protiv svoga oca koji je uhićen pod lažnom optužbom. Gotovo ga prezire budući da je otac ostao kod kuće umjesto da se bori protiv nacista. Tek poslije saznaje da je ovaj zapravo heroj Holokausta koji je spasio brojne živote riskirajući pri tom vlastiti. Ovo je priča o odrastanju tijekom rata te učenju kako živjeti 'normalnim' životom u iznimnim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja dva filma na današnjem repertoaru su kratki francuski film 'Šeherezada i košer zalogajnica' autorice Agnès Caffin te zatim dugometražni film 'Čovjek bez mobitela' Sameha Zoabija. Potonji film urnebesna je komedija u čijem je središtu jedno izraelsko-palestinsko selo i antena mobilnog operatera. Dok se mladi Jawdat želi samo zabavljati i razgovarati na mobitel, njegov čangrizavi otac Salem želi - u strahu od radijacije – uvući cijelo svoje selo, uključujući sina, u borbu protiv obližnje izraelske antene mobilnog operatera.

Ulaz na sve filmske projekcije je slobodan, a svi posjetitelji za vrijeme trajanja festivala mogu posjetiti i tri izložbe: izložbu 'Moć i nemoć' japanskog umjetnika Seijija Kimota u Galeriji Karas, a u kinu Europa izložbu fotografija 'Dva lica romske stvarnosti' autorice Nevenke Lukin te izložbu 'Plakat projekt' koja uključuje 16 plakata učenika osam osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo