Filmom 'Victor Young Perez' zatvoren 8. Festival tolerancije - JFF Zagreb

25.5.2014.
10:20
VOYO logo

Film "Victor Young Perez", nagrađen velikom nagradom Cezar, pripovijeda nevjerojatno dirljivu istinitu priču o boksaču, tuniškom Židovu, svjetskom prvaku 1931. i 1932. godine. Visok tek 155 centimetara i težak 50 kilograma, Perez je osvojio krunu Međunarodne boksačke unije i postao najmlađi svjetski prvak u boksačkoj povijesti. Uhićen 1943. u Parizu, u Auschwitz je stigao 10. listopada 1943. kao dio „Transporta 60“. U Auschwitzu III/ Monowitz, bio je prisiljen sudjelovati u boksačkim mečevima koji su nacistima služili za zabavu. Do 1945. Victor je u 15 mjeseci preživio 140 borbi od kojih je pobijedio u 139. Perez je bio jedan od zatvorenika u maršu smrti koji su izašli iz logora 18. siječnja 1945. godine.

Svečanosti zatvaranja festivala nazočila je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, Veleposlanica Francuske Republike, Njena Ekselencija Madame Michele Boccoz, redatelj filma "Victor Young Perez" Jacques Ouaniche i Laure Balzan Ouaniche, umjetnička direktorica filma, redatelj i oskarovac Volker Schlondorff, te mnogi drugi uzvanici, partneri i prijatelji Festivala tolerancije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije projekcije filma "Victor Young Perez" Veleposlanica Francuske Republike, Njena Ekselencija Madame Michele Boccoz uručila je odličje Ordre des Arts et des Lettres predsjedniku festivala Branku Lustigu. Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, francusko je odlikovanje koje se od 1957. dodjeljuje "zaslužnim pojedincima koji su se svojim kreativnim radom istaknuli na području umjetnosti i književnosti u Francuskoj i svijetu".

Istovremeno, u kinu Tuškanac održano je prikazivanje filma "Igre" nastalog na međunarodnoj filmskoj radionici (ITW) na kojoj su sudjelovali mladi filmaši i poznati hrvatski glumci Jadranka Đokić i Janko Popović Volarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz sedam festivalskih dana prikazano je više od 70 dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova. Od filmova u programu posebno su istaknuti igrani filmovi "Victor Young Perez" Jaquesa Ouanichea, "Posljedice" Wladyslawa Pasikowskog te dokumentarci "Iskonsko zlo" oscarovca Stefana Ruzowitzkog i "Pasti će noć" Andre Singera. Volker Schlondorff, još jedan oskarovac predstavio je svoj novi film "Smiraj na moru". Autori navedenih filmova prisustvovali su projekcijama u Zagrebu i odgovarali na pitanja publike.

Osim glavnog filmskog programa u kinima Europa i Tuškanac od 18. do 24. svibnja, Festival tolerancije ponudio je i bogati cjelomjesečni popratni program. Tako su kao i prethodnih godina edukacijska jutra Branka Lustiga o Holokaustu i Mirka Ilića o simbolima mržnje bila iznimno dobro posjećena i izazvala veliki interes ne samo mlađe publike nego i šire javnosti. Kroz sve festivalske programe među kojima su bile izložbe Adolf Frankl u Klovićevim dvorima, umjetničke intervencije u prostoru "Street art protiv zaborava" te fotografije sa seta "Schindlerove liste" zajedno sa književnim večerima promocija romana "Ja sam posljednji Židov" Chila Rajchmana te "Henok" Ivana Klarića kao i okruglim stolom na temu ukradene baštine, prošlo je više od 10 i pol tisuća posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz tradicionalnu filmsku radionicu za mlade talente iz svijeta filma (ITW) te raznovrsni glazbeni program, Festival je posebno ponosan na pokretanje i jednog noviteta - tzv. Festival Marketa. Zamišljen kao prostor komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala, 1. Film Market Festivala tolerancije predstavio je zagrebačkoj publici IDFA iz Amsterdama, Let'CEE festival iz Beča, Rolling film festival sa Kosova, Doc Point iz Helsinkija te Pula i Sarajevo film Festival zajedno sa svojim organizatorima.

Cjelokupni program 8. Festivala tolerancije kao i prethodnih godina osim organizacijskog tima predvođenog direktoricom Natašom Popović i predsjednikom Brankom Lustigom realiziran je uz pomoć volontera raznih dobnih skupina podupirući i na taj način idejnu koncepciju tolerancije i međugeneracijske solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo