FBI / u Teslinom kovčegu tražio formulu zraka smrti

Plašili su se da ne dospe u pogrešne ruke

12.7.2013.
17:35
VOYO logo

Kada je Nikola Tesla umro 7. janura 1943. godine u Njujorku, sve američke obaveštajne službe i vojska su bili u panici, piše Večernji list, a prenose "Novosti".

Kako navodi list, zbog velikog straha da njegovi izumi ne dospeju u "pogrešne" ruke FBI je, kad je objavljeno da je Tesla umro, zapečatio njegovu sobu i odneo kovčeg sa genijevim izumima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je bilo smešno za javnost, zabrinulo je američki vojni vrh.

Tesline izjave da može da napravit zrak smrti, najmoćnije i konačno oružje svih vremena, da može da se ostvari komunikacija s drugim planetama i da bez problema može da razdeli Zemlju poput jabuke, rezultirale su time da je američka vlada sva istraživanja te vrste konfiskovala nakon njegove smrti bojeći se da je bio u pravu, piše "Večernji list".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrak smrti naučnici su pokušavali da naprave kroz vekove koristeći sunce i ogledalo, dok je Tesla koristio struju.

Tesla je plašio Amerikance i veštinom da napravi usmeren prodoran snop čestica smrtonosnih razmera. Da je moguće prepoloviti Zemlju, shvatio je testirajući elektromehanički oscilator koji je priključio na gvozdeni stub postavljen na peščani pod u podrumu. Vibracije koje su tada nastale izazvale su potres, a mogle bi da posluže, objasnio je Tesla, i kao “nož kojim se može prepoloviti Zemlja kao jabuka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šta su agenti obaveštajne službe pronašli i šta je od toga sve ukradeno, prekopirano, sklonjeno u stranu - nije poznato, ali za života Tesla je zvanično prijavio 272 izuma, a veruje se da ih je bilo još bar 800. Ipak, 10 Nobelovih nagrada podeljeno je onima koji su kopirali Teslu.

- Neka budućnost kaže istinu i sudi svakome prema njegovom delu i dostignućima. Sadašnjost je njihova, budućnost za koju sam stvarno radio je moja – rekao je Tesla jednom prilikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ČINJENICE KOJE SU MALO POOZNATE O TESLI:

* Tesla je u Karlovačkoj gimnaziji imao jedinicu iz metamatike, a nije mu išlo ni crtanje.

* Bio je sve, samo ne biznismen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Uspeo je da obuzda Nijagarine vodopade gde je izgradio hidroelektranu.

* Otkrio je stacionirane talase. Uz pomoć njih otkrio je da Zemlja može da posluži kao vodič i da može da reaguje kao muzička igla na električne vibracije na određenoj frekvenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Dokazao je svoju viziju – struju je moguće slati na daljinu, bez žica i stubova, dakle, bila bi dostupna svima i besplatna.

* Smatrao je da Zemlja može uskladištiti veliki potencijal energije groma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Rođen je u ponoć 10. jula 1856. godine dok su munje i gromovi parali nebo.

* Kao dečak je tvrdio da može da čuje ono što drugi ne mogu: kucanje sata u trećoj sobi, lagano sletanje muve na sto njemu je tutnjalo u uhu, kočija, iako je prolazila na velikoj udaljenosti, njemu je tresla čitavo telo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo